Az amerikai cég 2025 végéig igyekszik a felhő alapú szolgáltatásaihoz, a mesterséges intelligencia (AI) alkalmazásokhoz szükséges adatközpontjait fejleszteni.

Az eddigi adatok szerint a beruházás fő célja az ország nyugati része, Észak-Rajna-Vesztfália tartományban egy új úgynevezett felhőrégiót is kialakít, vagyis a térségben több nagyszabású adatközpontot épít.

Ez azt is szolgálja, hogy minél közelebb legyen a nagy német ügyfelekhez, mint például a Bayer vegyipari óriás és az RWE energetikai konszern, mert így tarthatja az adatközpontok és az alkalmazások közötti késleltetési időt a lehető legalacsonyabb szinten. A régión ráadásul több nagysebességű vonal is áthalad, amelyek jó összeköttetést biztosítanak a szomszédos európai országokkal, például Belgiummal és Hollandiával.

Az új adatközpontok működtetése azok felépítése után csak korlátozott számú új munkahelyet teremt

– írta a dpa német hírügynökség a beruházás bejelentéséről.

Az AI viszont a gazdaság minden más területét innovatívabbá és globálisan versenyképesebbé teheti, ez hozzájárul majd a foglalkoztatás növekedéséhez

– idézte a hírügynökség Microsoft elnökét, Brad Smith-tet.

A telepek építése mellett a Microsoft nagyszabású képzési programot is indít majd Németországban, 1,2 millió embert akarnak megismertetni a mesterséges intelligenciában rejlő informatikai lehetőségekről.