A moszkvai városi bíróság 19 évre ítélte Alekszej Navalnijt, akit Putyin ellenlábasaként szélsőségesség miatt tartanak fogva egy olyan börtönben, ahol esténként a hangszórókból teljes hangerővel bömböltetik az orosz elnök beszédeit.

A legismertebb orosz ellenzéki ellen hozott ítéletről az Interfax, a TASZSZ és a RIA Novosztyi orosz lapok is beszámoltak. Alekszej Navalnij a büntetését egy különleges orosz fegyházban fogja letölteni.

Alekszej Navalnijjal együtt Daniel Kholodnij, a főhadiszállásának egykori alkalmazottja is bíróság elé áll. Őt egy másik helyen fogják tartani, ám hogy pontosan mennyi időre, az egyelőre nem tisztázott. Az ügyészség azt kérte, hogy Kholodnijt 10 évre ítéljék börtönbüntetés letöltésére.

A már kiszabott ítéletek alapján Navalnijnak összesen 19 évet kell majd a börtönben töltenie. Korábban csalás és bíróság megsértésének vádjával kilenc év börtönre ítélték.

Vlagyimir Putyin főellensége

Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus, korrupcióellenes aktivista 2020. augusztus 20-án hirtelen rosszul lett egy Tomszk–Moszkva repülőjáraton: a gépnek Omszkban meg kell szakítania útját, hogy a politikust kórházba szállíthassák. Alekszej Navalnijt akkor lélegeztetőgépre kapcsolták. Miután a mesterséges kómában lévő ellenzékit augusztus 22-én gyógykezelésre Berlinbe szállították, a szervezetéből vett mintából egyértelműen kimutatták a Novicsok idegméreg-családhoz tartozó anyag jelenlétét. Felépülése után Navalnij 2021 januárjában visszatért Oroszországba, ahol azonnal őrizetbe vették azzal vádolva, hogy megszegte a feltételes szabadlábra helyezés feltételeit. Letartóztatása után tömeges tüntetések zajlottak szerte Oroszországban, amelynek következménye több száz letartóztatás és több tucatnyi büntetőügy lett.