Csaknem ezer traktorral vonultak fel ismét az európai gazdák az uniós intézményeknek otthont adó európai negyedben. Megmozdulásukkal azt üzenték: az Európai Bizottság (EB) a hónap eleji tiltakozó akcióik ellenére sem hozott megfelelő intézkedéseket aggályaik eloszlatására.

A gazdák amiatt tiltakoznak, hogy

  • a bevételekhez képest magasak a termelési költségeik, 
  • az ukrán gabonaimport nehezebbé tette megélhetésüket,
  • az uniós agrárpolitika a termelést korlátozó feltételekkel és adminisztratív terheivel nehéz helyzetet teremtett az Európai Unió (EU) mezőgazdaságában.

A mezőgazdasági termelők arra is felszólították az EU-t, hogy, hozzon intézkedéseket a szabadkereskedelmi megállapodásokból való kilépés érdekében, és állítsa le az EU-Mercosur megállapodásról szóló tárgyalásokat.

A tüntetők egy csoportja hétfőn autógumikat és szalmabálákat gyújtott fel, és traktorokkal próbált utat törni a rendőrségi kordonon keresztül. A rendőrség könnygázt és vízágyúkat is bevetett a tömeg feloszlatására.

Az EU-tagállamok mezőgazdaságért felelős miniszterei hétfői brüsszeli tanácskozásukon támogatták az EB javaslatait a mezőgazdasági termelők adminisztratív terheinek csökkentéséről, de egyúttal felszólítottak a testülete, hogy tegyenek többet a szabályozási keretek felülvizsgálatáért.

Az EB a múlt héten egy sor rövid és középtávú intézkedést fogalmazott meg az adminisztratív terhek enyhítése érdekében.

Brüsszel például módosítana azon az előíráson, hogy a nagy legelőkkel rendelkező korábbi állattenyésztők, akik a hús- és tejágazat piaci zavarai miatt kénytelenek átállni a szántóföldi növények termesztésére, arra kötelezhetők, hogy szántóföldjüket alakítsák át állandó gyepterületté.

A jogszabálytól való eltérés azért lehet indokolt, mert a kötelezettség bevételkieséshez vezethet az érintett mezőgazdasági termelők számára.

Hasonlóképpen, a szélsőséges időjárási jelenségek miatt az uniós agrárpolitikai követelményeket nem teljesítő gazdálkodók számára is türelmi időt biztosítanának. Az ellenőrzések módszertanát a úgy bizottság egyszerűsítené, hogy a tagállami közigazgatási szervek által a gazdaságokban tett ellenőrzések szükséges száma a felére csökkenjen - közölte az MTI.

A tárgyalóterembe is behallatszottak a petárdák és a traktorok kürtjei.

Az ülés végén a szakminiszterek tanácsa megerősítette politikai szándékát, hogy hatékonyan válaszoljon a gazdálkodók aggályaira, és első lépésként megállapodott egy sor konkrét intézkedésről - írja a hvg.hu.