Kiterjedt négy mexikói drogkartell háborúja. Válogatás nélküli gyilkolásba kezdtek Mexikó Karib-tengeri üdülőhelyein, így csökkentve az ország 30 milliárd dolláros turisztikai bevételét.

Jay Armes III magánnyomozó szerint a háborúskodás során az amerikaiak és a világ minden tájáról érkező látogatók járulékos veszteséggé váltak, szörnyű erőszaknak lettek szemtanúi, vagy egyszerűen eltűntek. A beszámoló szerint az elmúlt két hétben a kartellek feldarabolták a rivális bandatagokat a turisták által kedvelt Cancúnban – írja a Yahoo.

Egy kaliforniai nőt kereszttűzben öltek meg egy szintén közkedvelt tulumi strand közelében, egy elrabolt New York-i férfit pedig egy eldugott dzsungelben hagytak. A magánnyomozó szerint a mexikóiak számára ezek a jelenségek mindennaposak, most azonban olyan helyeken történik mindez, amelyek korábban tiltott területnek számítottak.

Nagyjából 10-20 évvel ezelőtt ugyanis, hasonlóan az olasz maffiához, kódex szerint éltek: nem volt szabad nőket és gyerekeket célba venni, valamint más kartell területére betörni, valamint az üdülőhelyek is tiltott területnek számítottak, hogy a lehető legkevesebb feltűnést keltsék. Ám ez mostanra megváltozott.

A Statista adatai szerint csak 2022-ben 66 millió látogatója volt az érintett turistahelyszíneknek, a legtöbben a cancúni nemzetközi repülőtéren keresztül érkeztek, mintegy 36,1 százalékuk.

Az utazóbloggerek és az influenszerek ugyanis olyan mértékű turistát vonzottak, melyet korábban a bandák még nem láttak.

Armes szerint azok, akik turistának tűnnek, potenciális vásárlók vagy áldozatok lehetnek a kartellek számára. Leszögezi, ha ez csak az érkezők 1 vagy 5 százalékát is jelenti, az több millió vásárlót jelent.

A kartellek környezetében felnövő fiatalokban azonban már nincs tisztelet: az idelátogatók akár rablások vagy szexkereskedelem célpontjaiként is, belekeverednek az erőszakban, pusztán azzal, hogy rosszkor vannak rossz helyen.

Egy január végi jelentésben a mexikói kormány elismerte, hogy gyakorlatilag elvágták a kartellek az útvonalakat. Két chiapasi idegenvezető azt nyilatkozta az AP-nek, hogy a mexikói kormány szerint két másik helyszínt is csak a drogbandák ellenőrzőpontjain keresztül lehet megközelíteni. Az ellenőrzés során pedig alaposan átvizsgálják az érkezőket, hogy más bandához tartoznak-e.

Vagyis bármikor megjelenhet egy rivális bandatag, és lövöldözés törhet ki.

A magánnyomozó szerint ugyanakkor azok a politikusok, akik úgy tesznek, mintha nem gyilkolnának egyre nagyobb ütemben embereket, vagy lekicsinylik az erőszakot, az egyik fő komponensei annak az összefonódott, bonyolult mexikói hálónak, amely alapjaiban biztosít védettséget a kartelleknek.

Horvát kábítószer-nagyfőnököt kapcsoltak le Isztambulban

A gyanú szerint a férfi egy olyan jelentős kábítószer-kereskedő szervezetet irányított, amely Dél-Amerikából importál kokaint Európába. A horvát drogfőnök letartóztatása 21 társának 2023 októberében történt letartóztatását követte.