A tüzérségi lövedékek az egyik legfontosabb hadianyag Ukrajna számára, mivel nagy számban használják őket naponta. A dán miniszterelnök szerint az ukránok most lőszert és tüzérséget kérnek tőlük, ezért úgy döntöttek, hogy a teljes tüzérséget felajánlják.

Frederiksen a The Kyiv Independent tudósítása szerint azt mondta, „Oroszország nem akar békét velünk”. Hozzátette, a nyugati világot több oldalról is destabilizálják – az Északi-sarkvidéken, a Balkánon és Afrikában – dezinformációval, kibertámadásokkal, hibrid háborúval és Ukrajnában.

A dán kormányfő nem részletezte, hogy pontosan mennyi lövedékük van készleten. Az EU ugyanakkor közölte, hogy a korábban ígért 1 millió lövedéknek csak a felét tudja leszállítani Ukrajnának a márciusi határidőig, miközben az Egyesült Államok védelmi támogatását, beleértve a tüzérségi támogatását is, belpolitikai viták hátráltatják.

Josep Borell, az EU vezető diplomatája korábban azt nyilatkozta, hogy az EU 2024 végéig több mint egy millió lövedéket szállítana Ukrajnának.

Petr Pavel cseh elnök ugyanezen a napon kijelentette, hogy Csehország mintegy 800 ezer olyan tüzérségi lövedéket azonosított külföldön, amelyeket heteken belül Ukrajnába lehetne szállítani, amennyiben más partnerek finanszírozást biztosítanak.

 

 

 

Döbbenetes, mennyi támogatást kapott már Ukrajna

Elérte a négymilliárd eurót az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) által az orosz hadműveletek kezdete óta Ukrajnának nyújtott finanszírozások értéke.