Az újonnan választott év szava a mesterséges intelligenciának köszönhetően új értelmet nyer. A Cambridge Dictionary frissítette a hallucináció szó jelentését. Az angol szótári bejegyzés szerint a szó elsődleges definíciója: látni vagy hallani valamit, ami nem létezik. A szervezet november 15-én jelentette be a szó másodlagos definícióját. Ezáltal a fogalom a következővel egészül ki:

amikor egy mesterséges intelligencia (MI/AI) hamis információkat gyárt.

A hallucináció a mesterséges intelligenciával kapcsolatban széles körben használt kifejezés, amely olyan esetekre utal, amikor a MI meggyőző pontatlanságokat vagy hamis információkat alkot.

Kamuzik a ChatGPT

A mesterséges intelligencia „hallucinációinak” számos káros következménye lehet. Az olyan hírportálok, mint a Gizmodo, a CNET és a Microsoft, már tapasztaltak problémákat a MI által írt cikkekben vétett tévedésekkel kapcsolatban. Egy ügyvéd a Business Insidernek elmondta, elutasították egy a ChatGPT segítségével írt beadványát, mert a chatbot nem létező pereket talált ki.

Morgan Stanley elemzői szerint a ChatGPT egyik legnagyobb hiányossága hogy időnként valótlan tényeket állít. Üzleti vezetők és szakértők is aggodalmunkat fejezték ki azzal kapcsolatban, hogy ezáltal az MI növelheti az online félretájékoztatás veszélyét. Az elemzők arra számítanak, hogy ez a probléma várhatóan folytatódni fog a következő években.

Wendalyn Nichols, a Cambridge Dictionary kiadó vezetője a szótár módosításaikról szóló nyilatkozatában arról írt, hogy az „MI hallucinácója” miatt még fontosabb, hogy az emberek kritikus hozzáállással használják ezeket az eszközöket.

(Gyurka Eszter)