Törökország arra számít, hogy az Egyesült Arab Emírségek a múlt hónapban megkötött, mérföldkőnek számító megállapodás részeként az év végéig megkezdi a gazdaságába történő beruházásokat.

Nagyon termékeny párbeszédet folytatunk az Öböl-menti országokkal, amelynek legkonkrétabb példája az Egyesült Arab Emírségek által bejelentett 51 milliárd dolláros pénzügyi beruházási csomag

– árulta el Mehmet Simsek török pénzügyminiszter a Yeni Safak napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban, közölte a Bloomberg.

Ez a megállapodás Recep Tayyip Erdogan török elnök közelmúltbeli közel-keleti látogatásának csúcspontját jelentette, amelynek során külföldi készpénzt keresett Törökország egyre növekvő folyó fizetési mérleg hiányának finanszírozására.

Gazdag törökök pánikvásárlásai tolják fel az arany árát

A gazdag magánszemélyek és vállalatok aranyrudak iránti kereslete magasan tartotta a nemesfém árát. Annak ellenére, hogy a jegybankok mérsékelték vásárlásaik őrült tempóját, igaz, ők is szorgosan töltik készleteiket. Bővebben --->

Az Egyesült Arab Emírségeket alkotó hét emírség közül a főváros és a leggazdagabb Abu Dhabi egyik vagyonalapja 8,5 milliárd dollár értékben vásárol majd Törökország által kibocsátandó kötvényeket a februári hatalmas földrengéseket követő újjáépítési erőfeszítések finanszírozására.

A két ország mintegy 30 milliárd dollár értékű energetikai projektekről is megállapodott, bár a török pénzügyminiszter szerint az ezeken a területeken történő beruházások időbe telhetnek.

Mehmet Simsek veterán politikus 2007 és 2018 között Erdogan kabinetjében szolgált. A török elnök a májusi választási győzelme után hozta vissza őt, hogy a segítségével a török gazdaságot eltérítsék az elmúlt években folytatott politikától.

Simsek legfőbb prioritásai közé tartozik a török folyó fizetési mérleghiány növekedésének megfékezése és az infláció lassítása, amely a hivatalos 5 százalékos célérték közel tízszeresét éri el.

A múlt hónapban egyébként a Yeni Safak napilap felszólította a török döntéshozókat, hogy állítsák le a kamatemeléseket, miután a központi bank 17,5 százalékra emelte az irányadó kamatlábat. Hasonlóképpen 2021-ben, a Yeni Safak címlapon közölt egy cikket, amelyben az akkori kormányzó Naci Agbal kamatemelését bírálta. Akkor Erdogan eltávolította Agbalt, és Sahap Kavcioglut, az újság korábbi rovatvezetőjét nevezte ki a monetáris hatóság vezetőjének.

Bár a múlt havi adóemelések tovább fogják növelni a fogyasztói inflációt, a török pénzügyminiszter szerint ezek a közel-keleti ország gazdasága számára szükséges, egyszeri lépések.

Ez volt egyébként Mehmet Simsek egyik első interjúja, amelyet a júniusi hatalomátvétele óta egy nagyobb országos hírügynökségnek adott. Az Albayrak Group tulajdonában lévő Yeni Safak kormánypárti újság, amely régóta támogatja Erdogan alacsony kamatlábakra épülő, mindenáron növekedést célzó politikáját.

Nem tud betelni a piac az új Erdogan-csodával

Nem lanyhult a masszív tőkebeáramlás a török tőzsdére és ez újabb és újabb csúcsok felé hajtja a részvényárfolyamokat. A külföldiek olcsónak látják a piacot, a belföldiek pedig fedezéket keresnek a hatalmas inflációval szemben. Bővebben --->