Egy szlovákiai civil kezdeményezés hatékonyabb határellenőrzést vár a magyar oldalon. Baki Attila és Bojtoš Tamás vezetésével kezdtek aláírásgyűjtésbe, a déli járásokban kialakult menekülthelyzet megoldásában kérnek segítséget az Orbán-kormánytól – írta meg az Új szó.

Szorgalmazzák, hogy konstruktív megoldás szülessen a kialakult helyzetre, és több menekültcsoport ne érkezzen Szlovákia déli, határmenti területeire.

Az aláírásokkal arra kérik a magyar kormányt, hogy miután az illegális határátlépést elkövető személyek Magyarországon keresztül érkeznek Szlovákiába, tegye meg azokat a szükséges intézkedéseket – ha kell a szomszédai segítségével –, amelyek az itt élő emberek „mindennapi életét biztonságosabbá teszik”.

A civil szervezet szerint a menekültek a zöld határon át érik el a szlovák településeket, ezért arra kérik a magyar kormányt, erősítse meg a határvédelmet. Robert Ficó, korábbi szlovák kormányfő azt követelte, hogy ha másképp nem megy, vonuljon fel a rendőrség a teljes magyar-szlovák határon.

Hamran István, országos rendőrfőkapitány hangsúlyozta, hogy az 517 km hosszú határ hermetikus lezárásához több mint 110 ezer rendőrre lenne szükség, ez pedig megvalósíthatatlan szerinte, mert a rendőrségnek sem személyi állománya, sem technikai eszköze nincs egy ilyen feladathoz – írja a ma7.sk a szlovák rendőrség sajtótájékoztatójára hivatkozva.