Emmanuel Macron a L'Equipe című napilapnak nyilatkozott az orosz sportolók esetleges szereplésének kérdéséről, hangsúlyozva, hogy véleménye szerint nemzetközi konszenzus van arról, hogy ne lehessen orosz zászló a játékokon – írja az Infostart.hu

Ugyanakkor arról, hogy Oroszország sportolói indulhatnak-e az olimpián, a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak kell döntenie.

„Természetesen nem lehet orosz zászló a párizsi olimpián, ebben komoly egyetértés van, mert Oroszországot nem látjuk szívesen, amikor háborús bűnöket követ el és gyerekeket deportál” – idézte a lap Emmanuel Macront.

Az igazi kérdés az – és ebben az olimpiai bizottságnak kell határoznia –, hogy mennyi indulási jogot ad az orosz sportolóknak. Azt gondolom, hogy ezt a kérdést nem szabad átpolitizálni.

A francia elnök hozzátette, hogy a NOB-nak az ukránokat is meg kell hívniuk a témáról szóló tárgyalásokra.

A NOB változtatott a hozzáállásán

A NOB tavaly február 28-án azt javasolta a nemzetközi sportszövetségeknek, hogy akadályozzák meg az Ukrajna ellen háborút indító Oroszország és a konfliktusban őt támogató Belarusz sportolóinak a nemzetközi versenyeken való részvételét.

Idén márciusban a NOB végrehajtó bizottsága viszont azt indítványozta, hogy az orosz és a belorusz sportolókat semleges státuszban engedjék vissza a sport világába, méghozzá csak azokat, akik nyilvánosan nem támogatták az ukrajnai háborút, és nem állnak kapcsolatban a fegyveres erőkkel vagy a nemzetbiztonsági szervekkel.

Ukrajna ugyanakkor azt követeli, hogy az olimpián egyáltalán ne szerepelhessenek oroszokok és beloruszok.

Thomas Bach NOB-elnök azonban nemrég kijelentette, hogy lehetetlen teljesíteni az ukránok kérését. Közölte, nem szigetelhetik el a világsportot az oroszoktól és a beloruszoktól, az ugyanis sértené az emberi jogokat és az Olimpiai Chartát. Thomas Bach hozzátette, hogy az erről szóló végleges döntésre néhány napnál többet kell várni.