A keleti uniós országok azt akarják, hogy az orosz zsoldosok távozzanak Belaruszból. Alekszandr Lukasenka  államfő szerint észszerűtlenek és ostobák azok a követelések, hogy az orosz Wagner-csoport zsoldosait rúgják ki az országból – írja a Politico.

„Lengyelországban, Litvániában és a többi balti államban egyetlen külföldi katona sem lehet? Akkor mi is állíthatjuk, hogy más országokból származó katonák vannak itt. De egyelőre ezek ésszerűtlen és ostoba követelések, még csak nem is kérések és javaslatok" – jelentette ki Lukasenka a Biztonsági Tanács ülésén. 

Varsói megbeszélés a kritikus határhelyzet miatt

Hétfőn Lengyelország, Litvánia, Lettország és Észtország miniszterei Varsóban találkoztak, hogy megvitassák a szomszédos Belarusszal fennálló határhelyzetet, ahol a Wagner-csoport egyes csapatai állomásoznak a Moszkva elleni júniusi, meghiúsult lázadásuk óta.

A tanácskozó miniszterek azt szeretnék, ha Belarusz azonnal kiutasítaná területéről az összes Wagner-csapatot, és eltávolítaná az ország területeiről, valamint kivonná a határ menti területekről az összes papírokkal nem rendelkező migránst, és visszaküldené őket a származási országukba. A tárcavezetők azt is elmondták, hogy ha bármelyik szakaszon „kritikus incidens” történik, akkor lezárják a Belarusszal közös határukat.

A szomszédos országok megerősítették a biztonságot a belarusz határ közelében, ahol katonai egységeket is állomásoztatnak. Lukasenka állama a közelmúltban hadgyakorlatokat is kezdett a Lengyelországgal és Litvániával közös határ közelében, ami csak tovább fokozta a feszültséget a szomszédokkal.