A szándéknyilatkozatot még kedden írta alá Ingrida Simonyte litván miniszterelnök részvételével Ausrine Armonaite gazdasági és Laurynas Kasciunas védelmi miniszter. Az egyezség tartalmáról még nem érkezett hivatalos bejelentés. 

Armonaite úgy nyilatkozott a történtekről, hogy ez Litvánia eddigi legnagyobb védelmi befektetése.

Fellendülést hoz az iparunknak, a gazdaságunknak és ezzel a teljes régiónknak

– jelentette ki a litván gazdasági tárcavezető.

Üdvözölte a lehetőséget, hogy a német céggel együtt folytassák a munkát a jövőben is.

Simonyte kiemelte, hogy tanulva az ukrajnai háborúból, elengedhetetlen a tüzérségi lőszerek gyártása, amelyhez a védelmi miniszter hozzátette, hogy a globális ellátási láncoktól való függetlenség és a litván gyártás jelentős részét képezi a nemzetbiztonságnak és a védelemnek – írja az MTI.

A Rheinmetall 2022 nyara óta közösen működtet a Krauss-Maffei Wegmann (KMW) hadiipari vállalattal egy műszaki ellátóközpontot, ahol a Baltikumban állomásozó NATO-csapatok harci járműveit, és az Ukrajnának átadott Leopard-2-ket tartják karban.

A német cég Magyarországgal is szerződésben áll, ahogy korábban már megírtuk 2025-ben nyitják meg Szegeden legújabb itteni gyárukat. Hazánkban azonban elsődlegesen az elektromobilitású és a hidrogén alapú járművekhez gyártanak majd eszközöket. 

Putyin célpontja lett az a német fegyvergyártó, amelyik hazánkban is működik

Miközben arról szólnak a hírek, hogy egyre szorosabb a magyar és német védelmi ipari együttműködés, a hazánkban üzemeket létesítő Rheinmetall az orosz hadigépezet célkeresztjébe került.Bővebben--->