Letartóztatták a Bank of China volt elnökét, akit vesztegetéssel és illegális hitelek nyújtásával gyanúsítanak. Liu Lian'ge 2019 és 2023 között volt az állami tulajdonú bank elnöke, idén márciusban mondott le posztjáról. Hetekkel később a hatóságok anno bejelentették, hogy Liu Lian'ge korrupciós vádakkal néz szembe.

Korrupció kiszűrése

A 62 éves vádlott az egyik legmagasabb pozíciót viselt rangidős bankár, aki fennakadt a Hszi Csin-ping elnök által meghirdetett, a kínai pénzügyi szektort érintő korrupcióellenes vizsgálaton.

Úgy tűnik, hogy az ország pénzügyi ágazatában egyre nagyobb teret kap a korrupció kiszűrése. Az állami tulajdonban lévő bankok több magas rangú pénzügyi vezetőjét már megbírságolták, börtönbe zárták vagy vizsgálat alá vonták.

A China Life Insurance korábbi elnökét, Wang Bin-t például vesztegetésért életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték, feltételes szabadlábra helyezés nélkül.

Liu Lian'ge letartóztatására alig egy héttel azután került sor, hogy az ország legfőbb korrupcióellenes felügyelő szerve, a Kínai Központi Fegyelmi Ellenőrző Bizottság vádjai alapján kizárták őt a Kínai Kommunista Pártból – számolt be róla a BBC.

A szabályozó hatóság vádjai szerint Liu Lian'ge illegálisan nyújtott kölcsönöket, tiltott kiadványokat hozott be az országba, és a bankban betöltött pozícióját kenőpénzek és egyéb juttatások, például magánklubokba és síparadicsomokba szóló meghívások elfogadására használta fel.

Liu Lian'ge a kínai banki és pénzügyi szektor kiemelkedő alakja volt, és vezető beosztásokat töltött be a kínai központi bankban és a Kínai Export-Import Bankban, majd 2019-ben a Bank of China elnökévé léptették elő.

Kína átveszi lassan Japán helyét, de nagyon nem örül neki

Évtizedek óta a devizapiac kedvenc játéka a carry trade, amikor egy alacsony kamatozású devizából finanszírozva vesznek fel a befektetők pozíciókat magas kamatozású devizákban. Ezt eddig jellemzően japán jenből finanszírozták, azonban a nagy befektetési bankok elkezdték egyre inkább a jüant ajánlani erre a célra, aminek Kína nem örül túlságosan. Bővebben --->