Már nem adunk át fegyvereket Ukrajnának, mert most modernebb fegyverekkel ruházzuk fel Lengyelországot - mondta a lengyel kormányfő, aki kitartott amellett, hogy nem hajlandó beleegyezni abba, hogy Lengyelország piacát destabilizálja a gabonaimport. A miniszterelnök így kommentálta Volodimir Zelenszkijnek, az ENSZ-ben, az ukrán gabonaexportról elhangzott szavait. Az Ukrajnának nyújtott további segítségre vonatkozó kérdésre a kormányfő azt mondta, hogy

már nem adunk fegyvert

-idézte a wyborcza.pl.

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő szerda este ezt megerősítette a Polsat News lengyel kereskedelmi hírtelevíziónak is. Mint mondta, Lengyelország segíti Ukrajnát „az orosz barbárok" feletti győzelem elérésében, de a kormány nem egyezhet bele a lengyel piac destabilizálásába.

Kifejtette: Lengyelország továbbra is fenntartja az ukrán áruk tranzitját saját területén keresztül. A varsói kormány nem fogja kockázatnak kitenni Ukrajna biztonságát, továbbra is betölti szerepét a délkelet-lengyelországi Rzeszówban az Egyesült Államok és a NATO közreműködésével üzemelő logisztikai központ.

Nagyon találónak nevezte Morawiecki a lengyel elnök nyilatkozatát, melyben Andrzej Duda egy vízben fuldokló emberhez hasonlította Ukrajnát.  

Jaroslaw Kaczynski, a lengyel kormánykoalíciót vezető Jog és Igazságosság párt elnöke Wroclawban pártja választási gyűlésén kijelentette: az ukrán gabona miatt keletkezett szerencsétlen helyzet mit sem változtat Lengyelország viszonyán a független Ukrajna iránt.

 

Támogatni fogjuk a győzelméig

– húzta alá Kaczynski.

Volodimir Zelenszkij az ENSZ Tanácsának ülésén kijelentette, hogy nyugtalanítónak tartja, ahogy néhány európai barát szolidaritást vállal a politikai színházban a gabona kérdésével de valójában segítenek felállítani a színpadot a moszkvai színész számára.

Bekérették a nagykövetet.

Meghökkentőnek és igazságtalannak nevezte Marcin Przydacz államtitkár, a lengyel elnöki hivatal külügyi irodájának főnöke Volodimir Zelenszkij ukrán gabonaexportra vonatkozó szavait.

A külügyminisztérium bejelentette, hogy a beszéd miatt bekérették Vaszil Zvaricsot, Ukrajna varsói nagykövetét.

Német kancellár: Borzasztóan egyszerű oka van annak, hogy tart a szenvedés Ukrajnában

Olaf Scholz német kancellár keményen beleszállt Vlagyimir Putyin orosz elnökbe az ENSZ Biztonsági Tanácsának szerdai ülésén. Oroszország másoktól is kapta az ívet. Bővebben >>>