A játékpiac teljesítményét felülmúló növekedést ért el a Lego Csoport 2023-ban – közölte a dán cég. A 2023-ban a cég árbevétel 2 százalékkal, 65,9 milliárd dán koronára nőtt a visszaeső játékpiaci trendek ellenére. Az értékesítés pedig 4 százalékkal ugrott meg. A vállalat túlszárnyalta a piaci számokat és jelentősen növelte részesedését világszerte. 

A működési eredmény tavaly 17,1 milliárd dán korona volt a 2022-es 17,9 milliárd dán koronával szemben, mivel a vállalat fokozta a növekedést támogató stratégiai kezdeményezésekre fordított kiadásait. A működési eredmény pedig 7 százalékkal nőtt 2023 második félévében, szemben az egy évvel korábbival.

A működési tevékenységek cash flow-ja 1 százalékkal, 15,4 milliárd dán korona volt, a környezetvédelmi tevékenységekre fordított költés pedig 60 százalékkal magasabb.

Elégedett vagyok a teljesítményünkkel, pedig 2023-ban olyan jelentős negatív hatás érte a játékpiacot, amilyet több mint 15 éve nem tapasztaltunk

– mondta Niels B. Christiansen, a Lego Csoport vezérigazgatója.

Az elmúlt három év erőteljes növekedése után tovább nőtt a cég lendülete, növelték piaci részesedésüket, és bebizonyították, hogy a portfóliójuk változatossága és a Lego® játékrendszer vonzereje továbbra is kiemelkedő – közölték.

Az Egyesült Államokban és a közép- és kelet európai országokban tapasztalt erős növekedésnek köszönhetően az értékesítés négy százalékkal nőtt a tavaly, ezt ellensúlyozta a kihívásokkal teli gazdasági környezet miatti visszaesés Kínában – mondta a vezérigazgató.

A vállalat portfóliója soha nem volt még ilyen nagy, összesen 780 termékkel rendelkeznek, amelyeket úgy terveztek, hogy minden korosztály megtalálja a számára megfelelőt. A korábbi évekhez hasonlóan az új termékek a játékok mintegy 50 százalékát tették ki. 

Tavaly a Lego Csoport 147 új márkaüzletet nyitott, a boltok száma ezzel 1031-re emelkedett.

Elindult a Lego® Insiders, egy új klubtagsági programja is. Bővítették a gyártási kapacitásokat a magyarországi, a mexikói és kínai termelőegységekben, valamint két új gyár felépítése is zajlik az egyesült államokbeli Richmondban és a Vietnámban lévő Binh Duongban.