Ősz elején az európai légiközlekedés érdekes fejleményének tűnt, amikor a Románia polgári légügyi hatósága megadta a Legend Airlenes légi üzemeltetői engedélyét. A román startup légitársaság az induláskor két, korábban az Air Belgium által üzemeltetett 15 éves Airbus A340-300-as gépet lízingelt Franciaországból.

A cégnyilvántartás szerint a vállalat mögött az afganisztáni Kam Air két egykori vezetője áll. Mivel  az egyikük holland állampolgár, ezért teljesül légitársaságként történő működésnek azon uniós feltétele, miszerint egy újonnan alapított EU-n belüli jogi vagy magánszemélynek 51 százalékos részesedéssel kell a cégen belül rendelkeznie.

Embercsempész járat

A Legend Airlines egyik gépe múlt csütörtökön került a francia hatóságok látókörébe, méghozzá egy bejelentés alapján. A többszáz indiai állampolgárt szállító gépre azonnal lecsaptak. A román légitársaság Airbus A340 típusú járműve az Egyesült Arab Emírségekből Nicaraguába tartott, és tankolni álltak meg a franciaországi Châlons Vatry reptéren. Ez volt a pechük. 

A fedélzeten összesen 303 indiai állampolgár (köztük egy 21 hónapos kisgyermek, és több kísérő nélküli gyerek) tartózkodott, a nyomozás megkezdése után a repteret azonnal lezárták. 

A gép és utasa négy napig rostokoltak a repülőtéren, mivel Franciaországban különleges bírói határozat nélkül a tranzitzónában legfeljebb ennyi ideig tarthatják fogva a külföldieket. 

A két feltételezett embercsempészt letartóztatták, ám azóta már el is engedték őket. Azokat, akik nem kértek menedékjogot, már visszaszállították Indiába, sajtóbeszámolók szerint sokáig az ottani repülőteret sem voltak hajlandóak elhagyni. 

A mexikói határ, majd az Egyesült Államok lehet a cél

A feltételezett embercsempészet valószínűsített célja az Egyesült Államok volt, mivel Nicaraguából jellemzően buszokkal próbálják elérni az ország déli határát. Mint megírtuk, jelenleg is több ezer ember várakozik a mexikói határátkelőnél és legutóbbi választásokhoz hasonlóan várhatóan a 2024-es elnöki kampányban is kiemelt téma lesz az illegális migráció kérdése.

Közben a CNBC-TV18-nak interjút adott Liliana Bakayoko nemzetközi jogász, a Legend Airlines ügyvédje.

Bakayoko hangsúlyozta, hogy a Legend Airlines-t, annak személyzetét és utasait hivatalosan nem vádolták meg, és nem vonták be őket a bűnügyi nyomozásba.

„Nem tudjuk pontosan, hogy a hatóságok miért tartóztatták fel a repülőgépet. A sajtóban is felmerült a gyanú, különösen az embercsempészettel és az illegális migrációval kapcsolatban. Ennyit tudunk, de hiányoznak a hivatalos információk,

mert a Legend Airlinest soha nem vádolták semmivel. Soha nem volt része a nyomozásnak.

A fedélzeten tartózkodó 303 utas közül 25 úgy döntött, hogy Franciaországban marad, és menedékjogot kér. A kérelmeket egyedi esetként kezelik, amelynek okai a politikai nézetektől a vallási meggyőződésig vagy a szexuális irányultságig terjednek.

A nicaraguai járatot a Legend Airlines egyik ügyfelével kötött charter-szerződés alapján szervezték meg, amelynek kilétét bizalmasan kezelik.

„Ez az ügyfél volt felelős a jegyek értékesítéséért, valamint az okmányok ellenőrzéséért. Ebben az esetben a Legend Airlines kizárólagos felelőssége a járat üzemeltetése volt, és a kiindulási vagy érkezési pontot az ügyfél választotta ki” – mondta az ügyvéd, aki annyit elárult, hogy nem európai megrendelő volt. 

Kiderült az is, hogy a gépet azért irányították Mumbaiba, mert sem az Egyesült Arab Emirátusok sem Nicaragua nem fogadta az utasokat. Az indiai nagykövetség segítette a folyamatot, megszerezve a szükséges engedélyeket.

„Nem ez volt az eredetileg tervezett lépés. Valójában az utasok azt kérték, hogy menjenek Nicaraguába, és nem akartak Indiába visszautazni.”

Az egyébként jelentős anyagi nehézségekkel küzdő Legend Airlines azt tervezi, hogy beperli a charterjárat foglalásáért felelős ügyfelet. A cég hajlandó részt venni a folyamatban lévő bűnügyi nyomozásban is,

sőt, egyáltalán nem zárta ki, hogy jogos lehet az illegális migráció gyanúja.

„A Legend Airlines nem fogja beperelni a francia államot... legalábbis egyelőre, mert megérti, hogy jogos lehet a gyanú valamiféle illegális migrációra ” – tájékoztatott az ügyvéd, aki azonban hozzátette, hogy ez nem felététlenül jelenti azt, hogy az embercsempészet is megvalósult. Szerinte a vizsgálat előrehaladtával a charterjáratot lefoglaló ügyfélnek komoly jogi következményekkel kell szembenéznie, ha kiderül, hogy megszegte a charter-szerződést.

(Gulyás Ábel)

 

Csendben lopakodó gazdasági csoda: van, akinek Mexikó az új USA

Akadnak nyertesei az utóbbi évek folyamatának, a termelés piacokhoz közel telepítésnek: ilyen Mexikó is, ahol már meglepő módon munkaerőhiány jelentkezik. A szegény és instabil közép-amerikai országokból menekülők így egyre inkában Mexikóban találják meg a boldogulást, és az ország örömmel is látja őket.