Pakisztán csütörtökön csapásokat hajtott végre Iránon belül, célba véve a szeparatista beludzs fegyvereseket – közölte az iszlámábádi külügyminisztérium, két nappal azután, hogy Teherán egy másik beludzs csoport bázisait támadta meg pakisztáni területen.

A szomszédok viszonya a múltban is zűrös volt, de az iráni támadás és az arra adott pakisztáni válaszcsapás elmélyíti az egész Közel-Keleten tapasztalható instabilitás miatti aggodalmakat, amióta október 7-én megkezdődött az Izrael és a Hamász közötti háború, és Irán szövetségesei is beszálltak a harcba Libanonból, Szíriából, Irakból és Jemenből.

Anwaar-ul-haq Kakar pakisztáni ügyvezető miniszterelnök megszakította a davosi Világgazdasági Fórumon tett látogatását, és hazatér – közölte a pakisztáni külügyminisztérium szóvivője.

Egy atomhatalom fogadott bosszút Irán ellen

Pakisztán szerdán visszahívta az iráni nagykövetét, miután a határain belül végrehajtott teheráni támadás két gyermek halálát okozta. A muszlim atomhatalom szóvivője közölte: fenntartja a jogot a válaszcsapásra.

A pakisztáni bosszú eredményeként, az iráni média szerint több rakéta csapódott be egy faluba a Pakisztánnal határos Szisztán-Balucsestán tartományban, ahol három nő és négy gyermek halt meg, az áldozatok egyike sem volt iráni.

Ezzel szemben a pakisztáni külügyminisztérium azt közölte, hogy „A hírszerzésen alapuló művelet során számos terroristával végeztek” és „a terroristák rejtekhelyei ellen végrehajtott, rendkívül összehangolt és kifejezetten célzott precíziós katonai csapások sorozataként” jellemezték a műveletet.

Pakisztán teljes mértékben tiszteletben tartja az Iráni Iszlám Köztársaság szuverenitását és területi integritását. A mai akció kizárólagos célja Pakisztán saját biztonságának és nemzeti érdekeinek követése volt, amelyek elsődlegesek és nem veszélyeztethetők

– tette hozzá közleményében a minisztérium.

Teherán magyarázatot kért Iszlámábádtól a csapásokkal kapcsolatban – közölte egy azonosítatlan tisztviselőre hivatkozva az iráni Tasnim hírügynökség. Behívták Pakisztán ügyvivőjét, Teheránban tartózkodó legmagasabb rangú diplomatáját – közölte az iráni média.

Egy pakisztáni hírszerzési forrás a Reutersnek azt mondta, hogy az akciót katonai repülőgépek hajtották végre.

Erőink csapásokat hajtottak végre a beludzs fegyveresek ellen Iránon belül

– mondta a tisztviselő Iszlámábádban.

„A célba vett fegyveresek a BLF-hez tartoznak” – tette hozzá, utalva a Baloch Felszabadítási Frontra, amely a pakisztáni Beludzsisztán tartomány függetlenségére törekszik.

Irán kedden közölte, hogy csapást mért Pakisztánon belül Izraelhez kötődő fegyveres bázisokra. Mindkét célba vett csoport etnikailag beludzs, de nem volt világos, hogy azok együttműködnek-e egymással.

Az atomfegyverekkel rendelkező Pakisztán azt mondta, hogy civileket ért találat és két gyermek meghalt, és olyan következményekre figyelmeztetett, amelyekért Teherán lesz a felelős. Iszlámábád szerdán visszahívta nagykövetét Iránból, tiltakozásul a szuverenitása "égbekiáltó megsértésének" nevezett esemény ellen.

A megtorló csapásokat követő pakisztáni nyilatkozatok azt jelzik, hogy Pakisztán szeretné kordában tartani a vitát, de elemzők arra figyelmeztettek, hogy a helyzet kicsúszhat a kezéből.

Irán motivációja a Pakisztán elleni támadásra továbbra is átláthatatlan, de a térségben tanúsított szélesebb körű iráni magatartás fényében a helyzet eszkalálódhat

mondta a helyzetről Asfandyr Mir, az amerikai Béke Intézet dél-ázsiai biztonsággal foglalkozó vezető szakértője a Reutersnek.