Ma már közhely, hogy az orosz-ukrán háború elhozta a drónok korát. A 2022-es orosz invázióval szembeni ellenállásban fontos szerepet jutott a Bayraktar drónoknak. A hadieszközöket gyártó török vállalat egy dróngyár építésébe kezdett Kijev mellett, a várhatóan egy év múlva felépülő üzemben évi 500 embert foglalkoztatnak majd – írja a Reuters. 

A szíriai, líbiai, hegyi-karabahi és ukrán konfliktusban sikeresen használt Bayraktar drónokat világszerte használják. Az eszközöket gyártó Baykar cég elmondta, hogy 30 állammal állapodtak meg a TB2 drónok szállításáról. A tervek szerint a török vállalat nemcsak Ukrajnában, hanem két éven belül Szaúd-Arábiában is elkezdi a termelést.

A cég vezérigazgatója, Haluk Bayraktar szerint 12 hónapra lesz szükség az építkezés befejezéséhez. Bayraktar szerint évente körülbelül 120 drón gyártására lesznek képesek, de még nem világos, hogy TB2 vagy TB3 típust fognak előállítani.

 

Drónok ezrei változtatják senki földjévé a frontot

Átalakult az orosz-ukrán háború. Mindkét fél pilóta nélküli járművekre támaszkodik a felderítés és a támadások végrehajtásában.Ha kíváncsi a részletekre