Egy albán bíróság úgy döntött, hogy Sali Berisha volt miniszterelnököt és jelenlegi ellenzéki vezetőt házi őrizetbe kell helyezni, mivel korrupció miatt vizsgálat folyik ellene. Berisha, aki 2005 és 2013 között volt Albánia miniszterelnöke, ellen vizsgálat folyik, mert állítólag visszaélt a hatalmával, és segített privatizálni állami földterületeket, hogy 17 lakást építsen a veje számára – számolt be róla a Politico.

Berisha, aki jelenleg a fő ellenzéki Demokrata Párt vezetője, tagadta a vádakat, azzal érvelve, hogy az ügyet átpolitizálják és Edi Rama jelenlegi miniszterelnök szervezi. Berisha ügyvédje közölte, hogy fellebbezni fog a szombati ítélet ellen, amely azt is megtiltja neki, hogy elhagyja az országot és a családtagokon kívül bárkivel is kommunikáljon.

Sztálinista kirakatper zajlik?

Az exminiszterelnök pártja közleményben kifogásolta el az ítéletet, „mint minden bizonyíték, tény vagy dokumentum nélkül hozott ítéletet”, és azzal vádolta Ramát, hogy „megsértette Albánia alkotmányát és sztálinista intézkedéseket hozott riválisa elhallgattatására”.

Edi Rama azt mondta, hogy nem tekinti politikai győzelemnek, hogy Berishát házi őrizetbe helyezték.

Az ügyészek még nem emeltek hivatalos vádat Berisha ellen, miközben a hivatalos vizsgálat folyamatban van, de azt állítják, hogy megsértette az üggyel kapcsolatos korábbi előírásokat. Albánia parlamentje a múlt héten megszavazta, hogy a volt miniszterelnököt megfossza mentelmi jogától. Berishát az Egyesült Királyságba és az Egyesült Államokba való beutazástól is eltiltották korrupciós ügyei miatt.