Monopóliumellenes törvények megsértése miatt perelte be az Egyesült Államok szövetségi kormánya és több tagállama a Ticketmastert, és a jegyárusító vállalatot birtokló Live Nation Entertainmentet.

Merrick B. Garland, legfőbb ügyésze jelentette be, hogy az amerikai Igazságügyi Minisztérium a versenypiaci törvények megsértése miatt bepereli a két céget, amelyek szerinte felsrófolják a koncertek jegyárát – írja az Euronews.

A manhattani szövetségi bírósághoz benyújtott keresetet 29 állam, köztük Washington és a kerületi ügyész jegyzi. 

A dokumentum szerint a Live Nation versenyellenes gyakorlaton alapuló tevékenysége a rajongókat, a művészeket, az előadókat és a kisebb rendezvényszervezőket is megkárosítja. 

Az amerikai Igazságügyi Minisztérium szerint a Ticketmaster olyan hosszú távú, kizárólagos szerződéseket köt, ami meggátolja az élőzenére épülő iparág kisebb szereplőinek az érvényesülést. 

Taylor Swift hatása

Komoly felháborodást keltett, hogy  olcsóbban lehetett megnézni Taylor Swift 2024-es turnéjának egy-egy európai koncertjét, mint az egyesült államokbeli énekesnő szülőhazájában tartott fellépéseit. 

Egy 2023-as kongresszusi meghallgatáson a republikánus és a demokrata szenátorok is monopóliumnak nevezték a Live Nationt, miután a Ticketmaster elővásárlási akciója miatt emberek milliói nem tudtak jegyet váltani a Taylor Swift koncertjeire.

Az extra díjak vége

Tavaly június óta – a Fehér Ház nyomására –  a jegyárak extra díjait és a rejtett költségeket is feltüntetik a Live Nation tulajdonában álló helyszíneken.

Az USA Szövetségi Kereskedelmi Bizottsága olyan szabályozást javasolt, amely eleve megtiltaná a rejtett díjak használatát.