Most a Bahamák zászlaja alatt hajózó, 294 méter hosszú, 2002-ben épült Norwegian Dawn állt meg Mauritius szigeténél. A sziget hatóságai megtagadják a tengerjáró nyaralóinak partraszállását, mert a hajó fedélzetén tartózkodó mintegy 2000 utas közül néhányan - 15-en - hasmenéses tüneteket produkáltak, ami lehet, hogy norovírustól van, de lehet akár kolera – írta meg a német Bild.

Ennek megfelelően megkezdte a vizsgálatot a hajó fedélzetén, a Mauritius-sziget egészségügyi hatóság 15 munkatársa, akik 15 utastól vettek mintát, hogy megállapítsák a betegségek okát.

A kolera egy rendkívül fertőző, akut gyomor-bélrendszeri fertőzés, amelyet kolerabaktériumok okoznak, és súlyos hasmenéssel és hányással, valamint az azt követő nagy folyadékvesztéssel járhat.

Eredmények azonban kedd előtt nem várhatók, addig mehet a találgatás.

A hajón 2184 utas és 1026 fős személyzet tartózkodik. Közülük mintegy 2000 utas szállt volna ki Port Louisban, miután befejezték a körutazásukat, 2279 új utast pedig a fedélzetre vártak volna.

A Norwegian Dawn nevű tengerjáró a nevétől eltérően egyébként nem norvég, hanem egy amerikai székhelyű hajózási társaság, a Norwegian Cruise Line tulajdonában van.

Nemrég írtunk arról, hogy támad a kolera, Tanzániában jelentős számú megbetegedést jegyeztek fel néhány nap alatt.