Klaus Iohannis román államfő kedden bejelentette, hogy megpályázza a NATO főtitkári tisztségét.

Iohannis a bejelentéskor arról beszélt, hogy a két évtizede NATO-tag Románia nevében, országa teljesítményére és saját tízéves államfői tevékenységének tapasztalataira alapozva pályázza meg a védelmi szövetség főtitkári tisztségét.

Bejelentésében többek között arra hivatkozott, hogy a kiszámítható és megbízható szövetséges Romániának jogos törekvése, hogy nagyobb szerepet vállaljon az euroatlanti struktúrák vezetésében. Emellett pedig a NATO-t is a szövetség egészének érdekeit szolgáló döntések meghozatalához segíti, ha a kelet-európai térségnek egy „kiegyensúlyozott, erős és befolyásos” képviseletet biztosít.

A román elnöknek előreláthatólag Mark Rutte leköszönő holland kormányfővel kell megküzdenie a főtitkári tisztségért.

A Bloomberg szerint Rutte továbbra is egyértelmű favoritnak számít, mivel az Egyesült Államok, Németország és az Egyesült Királyság is őt támogatja. A döntésnek azonban egyhangúnak kell lennie, Magyarország pedig a múlt héten azt közölte, hogy nem támogatja a holland miniszterelnököt. A jelenlegi főtitkár, Jens Stoltenberg azt tervezi, hogy októberben távozik a posztjáról.

 

 

 

Befutó lehetett volna NATO-főtitkárként von der Leyen, de Scholz az útjába állt

Olaf Scholz német kancellár akadályozta meg, hogy Ursula von der Leyenből NATO-főtitkár legyen. A döntés állítólag von der Leyen politikai háttere és Oroszországgal szemben képviselt álláspontja miatt született.