„Olyan Oroszországot szeretnék, amely felismeri, hogy az Európához fűződő kapcsolatainak megállapodáson és egyfajta konszenzuson kell alapulniuk, és úgy vélem, hogy ez a háború, ha megfelelően véget ér, ezt elérhetővé teheti” – mondta Henry Kissinger a Bloomberg főszerkesztőjének adott interjújában. Arra a kérdésre, hogy Vlagyimir Putyin maradhat-e a hatalomban, ha a háború ilyen feltételekkel érne véget, Kissinger így válaszolt: „Ez valószínűtlen.”

A veterán amerikai diplomata szerint fontos, hogy Ukrajna erős demokráciaként kerüljön ki a háborúból, és jobb lenne elkerülni „Oroszország felbomlását vagy látványos meggyengülését”, ami újabb feszültségek forrása lenne. Az egykori külügyminiszter

Putyint ambivalenciáktól és beteljesületlen törekvésektől terhelt, „Dosztojevszkij-típusú figurának” nevezte,

aki vezetőként nagyon is képes volt a hatalmat gyakorolni, és ezzel vissza is élt Ukrajnával kapcsolatban. Putyin közel negyedszázados Kreml-uralma alatt gyakran fogadta Kissingert Oroszországban, és egy 2012-es találkozón azt mondta, hogy kapcsolatuk egészen az 1990-es évek közepéig nyúlik vissza, amikor Putyin még Szentpétervár alpolgármestere volt.

Kissinger úgy látja, hogy Putyin egyszerre a hagyományos orosz szemlélet örököse, és olyan ember, aki Leningrád utcáin nőtt fel, ahol a lakosság több mint fele éhen halt a második világháború alatt, és állandó fenyegetettségnek volt kitéve.

„Putyin soha nem akarta, hogy a NATO számára Szentpétervár és az olyan nagyvárosok, mint Moszkva, könnyen elérhető közelségbe kerüljön, és az irracionalitás határán reagált a terjeszkedésre” – mondta Kissinger.

Kulcsfontosságú lesz a háború lezárása

„Miközben az Egyesült Államok és szövetségesei helyesen cselekedtek, amikor ellenálltak Oroszország Ukrajna elleni támadásának, egyre fontosabb, hogy a konfliktusban részt vevő felek mérlegeljék, hogyan akarják diplomáciai úton lezárni azt” – mutatott rá Kissinger. Fennáll a veszélye ugyanis annak, hogy a hatalmak közötti katonai kapcsolatok uralják a geopolitikai gondolkodást, és a háborút globális konfliktussá változtatják az olyan országok bevonásával, mint Kína.

Európa stabilabbá válik, a világ stabilabbá válik, ha Oroszország elfogadja, hogy nem tudja meghódítani Európát, de valamilyen konszenzussal Európa részének kell maradnia

– mondta a 100. születésnapját május végén betöltött diplomata, hozzátéve: a jelenlegi Oroszország viszont annyira összetört, hogy az államok közötti európai versengés puszta tárgyává válhat.