Kína, a világ második legnagyobb gazdasága küzd a világjárvány utáni erőteljes fellendülésért, és a jövőbeni munkaerő- és fogyasztói kereslet csökkenése komoly hatással lehet gazdaságára.

A jelenlegi kínai gazdaságban a gyerekek jelentik a legjobb befektetést. Az infrastrukturális beruházások telítődtek, a gyártás túlkapacitással rendelkezik (...), de a gyerekek számába való befektetés nem elegendő

– áll a Yuwa Population Research Institute szakpolitikai dokumentumában, amelyből a Reuters idéz.

Arra szólították fel a döntéshozókat, hogy sürgősen állítsák vissza az újszülöttek számának gyors növekedését.

Kína előnye a jövőben csökkenni fog, mivel a fiatal népesség rohamosan csökken, ugyanakkor a gazdasági intézkedések, mint a tőkepiac aktiválása és az ingatlanszabályozás optimalizálása nem segítették a gazdasági növekedést, és a fellendülés továbbra is gyenge – áll a közleményben.

A Yuwa-jelentés azt javasolta, hogy az anyasági támogatásokat nemzeti szinten osszák szét, ne a helyi önkormányzatok által, és célzott intézkedéseket hajtsanak végre a gyermekvállalás és -nevelés jelentős költségeinek csökkentésére.

A helyi önkormányzatok az elmúlt években számos intézkedést jelentettek be a gyermekgondozási költségek csökkentése érdekében, de közülük sok valósult meg, vagy papíron maradtak az elégtelen finanszírozás és az önkormányzati motiváció hiánya miatt.

A kínai ingatlanszektor több sebből vérzik. Csődközeli helyzetbe került az ország nem egy vezető ingatlanfejlesztő cége (erről részletesebben itt írtunk) és komoly gondjai akadnak szektort finanszírozó hagyományos és nem hagyományos pénzintézeteknek is, hogy miért, arról itt olvashat részletesebben >>>

Manapság az emberek nem hajlandók megházasodni és gyereket vállalni.

Mivel a gyermekvállalás költségei túl magasak, a nők nehezen tudják összeegyeztetni a családot és a munkát, a kínaiak átlagos termékenységi hajlandósága szinte a legalacsonyabb a világon. A jelenlegi támogatások pedig még mindig nem elegendőek, alacsonyabbak, mint a legtöbb európai országban.

Kína körülbelül 850 000 fős csökkenésről számolt be 2022-ben 1,41175 milliárd lakosra számítva, ami az első csökkenés 1961, a kínai nagy éhínség utolsó éve óta.