Több mint harminc alkatrészét és roncsdarabját azonosították az ukrán igazságügyi minisztérium Kijevi Igazságügyi Szakértői Tudományos Kutatóintézetének (KNDISZE) szakemberei annak a H-101-es rakétának, amellyel az oroszok hétfőn a kijevi Ohmatdit gyermekkórházat eltalálták – közölte a tárca szerdán Facebook-oldalán.

Hétfőn és kedden a kutatóintézet szakemberei a helyszínen végezték az oroszok által használt fegyver darabjainak vizsgálatát. Azonosították egyebek mellett a rakétaszárny, a farokrész és a motor külső burkolatának darabjait. Ezenfelül a szakértők a rendelkezésükre álló videófelvételek alapján hozzávetőlegesen kiszámították a cirkálórakéta méretét.

A talált roncsok sajátos mérnöki és tervezési jellemzői, valamint a megfelelő szabványos jelölések arra utalnak, hogy az Oroszországi Föderáció fegyveres erői H-101-es típusú stratégiai, légi indítású cirkálórakétát használtak, amelynek hossza 7,5 méter, robbanófeje körülbelül 400 kilogramm, maximális sebessége óránként 720 kilométer, repülési hatótávja pedig akár ötezer kilométer

– fejtette ki Andrij Hajcsenko igazságügyi miniszterhelyettes.

A Financial Times eközben arról ír, hogy

a H-101-es rakéta nyugati alkatrészeket is tartalmaz, a lap információi szerint ezeknek a rakétáknak az elektronikai rendszereit a mai napig nyugati beszállítók biztosítják Oroszországnak, nagyrészt amerikai és svájci cégek. 

Ezek az alkatrészek közvetetten, más országokon keresztül jutnak el Oroszországba, jellemzően a gyártó tudta nélkül. 

Gyerekkórházat lőttek ki az oroszok, ez volt Kijev eddigi legsúlyosabb támadása

Hatósági adatok szerint a városban legalább hét ember meghalt, 11 megsebesült, nyolcan kórházba kerültek.