Lloyd Austin Ukrajnába utazott, hogy találkozzon az ukrán vezetőkkel, és megerősítse az Egyesült Államok megingathatatlan támogatását Ukrajna szabadságharca iránt - közölte a Pentagon. 

Most érkeztem Kijevbe, hogy találkozzam Ukrajna vezetőivel – írta a miniszter az X-en és hozzátette: fontos üzenetet hozott, miszerint

az Egyesült Államok továbbra is támogatni fogja Ukrajnát.

Austin egy fotót is közzétett, amelyen Bridget Brink kijevi amerikai nagykövet fogadja őt az ukrán főváros egyik vasútállomásán.

Austin a nap folyamán újabb, 100 millió dolláros (34 milliárd forint) katonai segélycsomagot jelentett be, hosszú távú támogatást ígérve a kijevi vezetésnek. Mint mondta, a mostani szállítmánnyal páncéltörő és légvédelmi fegyverek érkeznek Ukrajnába.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az amerikai minisztert fogadva azt mondta: látogatása nagyon fontos jelzés Ukrajnának. Számítunk a támogatásukra – tette hozzá.

Hány háborút tud támogatni az USA?

Az orosz-ukrán háború kitörése óta már több, mint 75 milliárd dollárral támogatta a Biden-adminisztráció Ukrajnát. Az azonban egyelőre nyitott kérdés, hogy mennyire tud két válságövezetben hathatós katonai segítséget nyújtani az Egyesült Államok, úgy, hogy Tajvan miatt figyelnie kell a csendes-óceáni térségre is. Bővebben >>>

Előző nap Pat Ryder, a Pentagon szóvivője közölte, hogy az Ukrajnába irányuló nyugati fegyverszállítások koordinálására létrehozott csoport következő ülését ezen a héten videokonferencia formájában tartják meg.

Korábban John Kirby, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának stratégiai kommunikációért felelős koordinátora azt mondta, hogy az Egyesült Államok kormánya a Kijev megsegítésére elkülönített összegek mintegy 96 százalékát már elköltötte. Hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok további nagyszabású segítségének elmaradása káros hatással lenne Ukrajna védelmi képességeire.