Kétoldalú biztonsági megállapodást írt alá több mint egymilliárd euró (385 milliárd forint) értékű katonai támogatás biztosításáról Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Madridban hétfőn.

„Ukrajna számíthat Spanyolországra a békéért és minden, a minket összekötő értékek és elvek védelméért vívott küzdelmében, amelyek az Egyesült Nemzetek Alapokmányának értékei: a szabadság, a nemzeti szuverenitás, a területi integritás a demokrácia, és reméljük, hogy rövid időn belül a közös jövő az Európai Unióban” – fogalmazott a spanyol kormányfő az aláírást követő közös sajtótájékoztatón – írja a Politico.

A megállapodás a segítségnyújtás számos területét öleli fel, amelyek közül kiemelte a katonai, a humanitárius, a pénzügyi, az újjáépítéshez és az aknamentesítéshez nyújtott támogatást, valamint a spanyol és ukrán védelmi iparág együttműködését. Pedro Sánchez hozzátette: 

Spanyolország már a tízedik olyan állam, amely kétoldalú megállapodást ír alá Ukrajnával védelmi képességei megerősítésére, (légvédelem, civil lakosság, a városok és az infrastruktúrák védelme).

A spanyol miniszterelnök felidézte, hogy korábban már szállítottak Patriot légvédelmi rakétákat és Leopard tankokat, valamint lőszert fognak küldeni Ukrajnának. A spanyol kormányfő sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy több mint két év után is folytatódik az orosz agresszió, ezért minden eddiginél fontosabbnak nevezte a támogatás megkettőzését.

Védelem és biztonság, béke és újjáépítés ezek a mi prioritásaink, amelyek irányítani fogják közös erőfeszítéseinket

– jelentette ki Pedro Sánchez, kiemelve a júniusi svájci békecsúcs jelentőségét, amelynek feladata véleménye szerint, hogy feltárja az összes lehetséges diplomáciai megoldást mint elsődleges útját a konfliktusok rendezésének. Bejelentette továbbá, hogy hazája részt vesz a háború utáni újjáépítésről szóló berlini csúcstalálkozón is.

Kijev szerint Madrid megbízható partner

„Spanyolország megbízható partner, amely a háború első napjától kezdve segít, hogy megvédjük magunkat az orosz kriminális agressziótól” – fogalmazott Volodimir Zelenszkij, hangsúlyozva, hogy Spanyolország nem huny szemet a nemzetközi jogsértések fölött, és nem marad semleges akkor, amikor az orosz rakéták lerombolták a városokat, és gyerekek életét oltották ki.

Mint mondta, az orosz hadsereg több mint háromezer rakétával támadta az ukrán célpontokat ebben a hónapban, és felidézte a kelet-ukrajnai Harkiv város barkácsáruházát is érő, szombati orosz légitámadást.

Ez egy kiszámított és szándékos támadás egy civil célpont ellen

 – jegyezte meg Sanchez.

Az ukrán elnök szerint most még inkább szükség van a nemzetközi partnerek együttműködésére, hogy Moszkva ezáltal „kötelezve érezze magát” a békére. Nagyon fontos lehetőségnek nevezte ebben a törekvésben, „a közelebb jutáshoz az igazságos és tartós békéhez” a svájci békecsúcsot, amelyre már 90 ország visszajelezte részvételét.

Volodimir Zelenszkij köszönetet mondott Spanyolország egymilliárd eurót meghaladó segítségéért, valamint azért a további 5 milliárd euróért, amelyet az Európai Unió Békealapján keresztül kapnak majd 2027-ig.

Az ukrán elnök kifejezte háláját a spanyol nép felé a háború elől menekülő ukrajnai családok befogadásáért. Zelenszkij első hivatalos állami látogatására érkezett a spanyol fővárosba, ahol a miniszterelnök mellett VI. Fülöp spanyol király is fogadta. Az utazást eredetileg tíz nappal korábban tervezték, de a Harkivnál indított orosz offenzíva miatt el kellett halasztani.