Dohában már korábban közölték: Katar a közvetítést az Egyesült Államokkal egyeztetve folytatja. Ejlon Lévi izraeli kormányszóvivő az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozva nem kívánta kommentálni a tárgyalásokkal kapcsolatos nyilatkozatokat.

Október 7-én egy átfogó műveletben a Hamász fegyveresei több mint 240 embert ejtettek túszul Izraelben. A túszok között több külföldi, így tíz amerikai is van.

Izrael értésre adta, hogy a túszok elengedése előtt nem egyezik bele humanitárius tűzszünetbe.

Katar, ahol a Hamász politikai irodát működtet, és amely többmillió dollárnyi pénzügyi segítséget nyújtott már Gázának, októberben már sikeresen közvetített négy túsz - egy amerikai nő és a lánya, valamint két izraeli nő - elengedésében.

Vasárnap Muhammad bin Abdul Rahman asz-Száni katari miniszterelnök közölte, hogy „az Izrael okozta nehézségek ellenére" folytatja a közvetítést.

Izrael hajlandó szünetet tartani, de van egy feltétele

Ilyen humanitárius lépésről csak akkor lehet szó, ha ez a túszok kiszabadulását eredményezi - közölte Michael Herzog Izrael Egyesült Államokbeli nagykövete a CBS televíziónak adott interjúban. Szerinte azonban a Hamász nem gondolja komolyan a fogvatartottak elengedését. Bővebben >>>