A spanyolországi Katalóniában a világon először döntöttek arról, hogy a régió gyógyszertárai ingyenesen biztosítanak újrahasználható menstruációs kelyheket és betéteket.

Az intézkedés célja, hogy a kormány csökkentse a menstruációs szegénységet, mivel egy felmérés szerint a menstruációs termékeket használó nők 44 százaléka számára az ilyen termékek túl költségesek, 23 százalékuk pedig kénytelen újrahasználni az egyszer használatos termékeket – írja a Guardian.

Az oktatás, a mosási lehetőségek hiánya, valamint a költségek ahhoz vezettek, hogy a lányok illetve nők a menstruációjuk miatt kihagyják az iskolát és kiesnek a munkából. Emellett a jelenség a fertőzés és a toxikus sokk szindróma kockázatát is növeli.

A hatóságok szerint a nők életük során akár 2500 eurót is költenek egészségügyi termékekre, azonban az újrahasználható termékekkel ez a költség 145 euróra csökken.

A kezdeményezést a héten indították el a régióban ami közel 2,5 millió embernek kedvez. A termékek közel 3300 gyógyszertárban elérhetők.

Az intézkedés célja, a menstruációs szegénység csökkentésén túl, hogy csökkentsék az évente keletkező közel 9000 tonnányi hulladékot, melyet a tamponok és menstruációs betétek termelnek.

Skóciában 2020-ban tették ingyenesen elérhetővé a menstruációs termékeket, a katalán kormány azonban az első a világon, amelyik az újrahasználható termékekkel tette ezt.

Piros napokra hivatkozva hiányozhatnak a budapesti iskola hallgatói

Úttörő módon a budapesti IBS főiskola lehetővé teszi a diákok számára a menstruációs hiányzást.
Ha többre kíváncsi, itt találja!