A Nemzetközi Üzleti Főiskola (IBS) bejelentette, hogy a felsőoktatási intézmények körében az elsők között lehetővé teszi a hallgatói számára, hogy menstruációs görcsökre hivatkozva hiányozhassanak. A kezdeményezést a diákönkormányzat vetette fel először – derült ki az IBS közleményéből. 

Az intézmény a menstruációs görcsöket és az ezzel járó nehézségeket mostantól enyhítő körülményként kezeli, amely a megengedett hiányzási kvóta feletti igazolt hiányzást indokolja. Az ilyen kéréseket a továbbiakban nem utasítják el „kisebb betegségként”, és orvosi igazolásra sem lesz szükség.

Egyre több cégnél vehető igénybe ez a lehetőség

Az üzleti világban a lengyel GOG.com szerencsejáték-cégtől kezdve India egyik legnagyobb élelmiszer-kiszállító cégén keresztül, a Zomato-n át az Egyesült Királyság Coexist jótékonysági szervezetéig számos vállalat ismerte el, hogy az ilyen mértékű döntések javíthatják az elvégzett munka mennyiségét és minőségét.

Itthon a Sigma Technologies Magyarország cégnél, és pár önkormányzatnál is elérhető a menstruációs szabadság.

A puszta termelékenységen felül kimutatták, hogy az effajta kezdeményezések csökkentik a stigmatizációt, és hozzájárulnak a szervezeti kultúrában a jólléthez.