III. Károly uralkodóként olyan dolgokat örököl, amelyek a koronához mint intézményhez tartoznak, tehát ebbe értendő a koronabirtok, ami földportfólióként is leírható, illetve a koronaékszerek is ide tartoznak. A Forbes becslése szerint ezek az ingatlanok és földek együttesen mintegy 33 milliárd fontot (14260 milliárd forintot) érnek.

  • királyi család egyik legfontosabb vagyoni forrása a Crown Estate, vagyis koronavagyon, amely a brit királyi család uralkodói státuszához kötődik. Ez tartalmazza az ingatlanokból, földekből és egyéb üzleti érdekeltségekből befolyó bevételeket, amelyeket a monarchia birtokol.
  • A Szuverén Alapba folyik be a brit adófizetők támogatása, ami szintén a királyi család vagyonát gyarapítja.
  • Az egyéni tulajdonhoz és befektetésekhez köthető magánvagyon is fontos részét képezi a történetnek.

Több ismert londoni ingatlant a koronavagyonhoz sorolhatunk, ilyen a Regent Street és az Egyesült Királyság partvidékén nyugvó földterületek.

Megkoronázták a brit uralkodót

Megkoronázták szombaton III. Károly királyt, az Egyesült Királyság és 14 további nemzetközösségi ország uralkodóját. Bővebben>>>

Éves kiadásuk meghaladja a bevételeiket

A brit királyi ház a CNN szerint csütörtökön közzétette éves pénzügyi kimutatását, amelyből kiderült, hogy a 2022-2023-as évre vonatkozó hivatalos kiadások meghaladják az uralkodói támogatás és más királyi jövedelmekből származó bevételek összegét.

A magas költségeket a királyi költségvetés egy kivételes átmeneti időszakának tulajdonították, amely alatt kimagasló összegeket kellett elkölteniük:

  • II. Erzsébet királynő tavalyi temetésére is jelentős összeg ment el;
  • és III. Károly király májusi koronázása;
  • valamint a Buckingham-palota folyamatban lévő felújítási projektje sem kevés forrást igényelt.

Összességében a királyi háztartás nettó kiadásai a jelentések szerint 107,5 millió fontot (46233,6 millió forintot) tettek ki, szemben a 86,3 millió font (37116 millió forintot) uralkodói támogatással és a 9,8 millió font (4215 millió forint) többletbevétellel.

Süti helyett bakancsot ad III. Károlynak Novák Katalin

A pápának süteményt sütött, a szombaton megkoronázandó III. Károly brit uralkodónak pedig többek között bakancsot ajándékoz Novák Katalin köztársasági elnök. Bővebben>>>