A kanadai kormányfő megjegyzésével arra utalt, hogy a Meta elkezdte blokkolni a híreket a Facebook és az Instagram platformjain, miután a kanadai kormány megszavazta azt a törvényt, amely arra kötelezi az internetes óriáscégeket, hogy fizessenek a hírcikkekért az azokat előállító sajtóorgánumoknak – írja a Reuters.

Meta már jelezte korábban, hogy az új törvény fenntarthatatlan az üzleti tevékenysége szempontjából, mivel az árat szab a felhasználók által megosztott linkekre. 

„A Facebook a vállalati profitot az emberek biztonsága elé helyezi" – mondta Trudeau egy televíziós sajtótájékoztatón.

Gondokat okoz a tájékoztatásban

A szövetségi liberális kabinet miniszterei a múlt héten meggondolatlannak és felelőtlennek nevezték a tilalmat. Az erdőtüzek elől menekülők közül többen is arra panaszkodtak a hazai médiának, hogy a tilalom megakadályozza őket abban, hogy fontos információkat osszanak meg a tűzzel kapcsolatosan.

A Meta nem reagált a Trudeau szavaira, szóvivője ugyanakkor korábban azt mondta, hogy a kanadaiak továbbra is hozzáférhetnek a hivatalos kormányzati szervek, a segélyszolgálatok és a nem kormányzati szervezetek információihoz a platformon. Emellett egy 'Safety Check' nevű funkciót is aktiváltak, ami lehetővé teszi a felhasználóknak, hogy katasztrófa idején jelezzék, biztonságban vannak.

Kanadában az eddigi legrosszabb erdőtűzszezon zajlik, és az elmúlt héten tüzek pusztítottak Brit Kolumbia nyugati tartományában és az ország északnyugati területein.

Egyszerűen nem bírnak az erdőtüzekkel Kanadában

Idén eddig több mint tízmillió hektárnyi földterület és erdő vált a hamuk martalékává Kanadában. Bővebben--->