Az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) csütörtökön kimondta, hogy a lengyel alkotmánybíróság egyik ítélete, amely arra kényszerített egy nőt, hogy külföldre utazzon abortuszra, sértette a magán- és családi élet tiszteletben tartásához fűződő jogát – írja a Politico.

Az ügyet egy nő indította el, akinek a terhessége alatt magzati rendellenességet diagnosztizáltak a gyermekénél. A felperes teherbe esett, és a magzatnál 21-es triszómiát diagnosztizáltak. A tervezett kórházi abortuszt törölték, amikor az alkotmánybírósági határozatból eredő törvénymódosítások hatályba léptek – áll az EJEB közleményében.

Mivel a nő nem tudott abortuszt végeztetni Lengyelországban, végül egy külföldi magánklinikára kellett utaznia a beavatkozáshoz.

Az emberi jogi bíróság közölte, hogy megállapította, hogy a szóban forgó törvénymódosítások, amelyek arra kényszerítették a nőt, hogy jelentős költségekkel és a családi támogatói közegétől távol külföldre utazzon abortuszra, jelentősen traumatizált állapotban.

A személyiségi jogaiba való ilyen szintű beavatkozás, és különösen egy olyan orvosi eljárásba való beavatkozás, amelyre már jogosult volt, és amelyet el is indítottak, olyan helyzetet teremtett, amely megfosztotta őt az önkénnyel szembeni megfelelő biztosítékoktól

– áll az ítéletben, amelyben kimondják, hogy a lengyel törvényhozás megsértette az emberi jogok európai egyezményének 8. cikkét.

Brutális lengyel abortuszszabályozás

2020 októberében a lengyel bíróság tovább szigorította az EU egyébként is legszigorúbb abortuszszabályozását, amikor kimondta, hogy a magzati rendellenesség miatt végzett abortusz alkotmányellenes, vagyis a lengyel nők csak nemi erőszak vagy vérfertőzés esetén mehetnek küretre, illetve ha az életük veszélyben van.

A lengyel nők azzal érveltek, hogy a döntés sérti az emberi jogaikat, mivel arra kényszeríti őket, hogy minden jövőbeli terhességet kihordjanak, még abban az esetben is, ha a magzat súlyos rendellenességeket mutat. Az EJEB tavaly nyáron a bizonyítékok gyengeségére hivatkozva elutasította a szigorított lengyel szabályok elleni külön fellebbezést.