Feltűnően gyorsan terjed Japánban a húsevő baktérium által okozott megbetegedés, az év első felében feljegyzett esetek száma máris meghaladta a tavalyi rekordot – közölte a japán járványügyi intézet.

Az országban idén már 977 húsevőbaktérium-fertőzést regisztráltak, a legtöbbet (145-öt) Tokió prefektúrában. A megbetegedést a Streptococcus pyogenes baktérium okozza. A hatóságok közlése szerint egyre több olyan fertőzést észlelnek, amelyet a baktériumtörzs még könnyebben és gyorsabban terjedő változata okoz, különösen a Tokiót is magában foglaló Kantó régióban.

Tavaly egész évben 941 esetet jegyeztek fel, ami az eddigi rekord volt.

A húsevő baktérium az esetek túlnyomó többségében valamilyen Streptococcus törzs. Azért különösen veszélyes, mert a fertőzött szervezetben nagyon gyorsan, órák alatt elpusztítja a kötőszövetet, a lágyrészeket és a zsírszövetet.

Kikucsi Ken, a tokiói orvostudományi egyetem professzora elmondta, hogy a baktérium sok esetben egy lábon lévő kisebb sérülésen keresztül fertőzi meg a szervezetet, és idősebb betegek esetén akár 48 órán belül halált is okozhat.

Kólibaktériummal fertőzött sajt okozott járványt az Egyesült Királyságban

Az Egyesült Királyság Egészségbiztonsági Ügynöksége (UKHSA) közlése szerint július óta 30 megerősített fertőzéses esetet regisztráltak Angliában és Skóciában. Skóciában egy ember meghalt.