A BBC este 19:15-kor közölt információi szerint Izraelben a halottak száma jelenleg legalább 150, és mintegy ezren megsérültek – állítja a helyi média izraeli tisztviselőkre hivatkozva.

Több tucat izraelit (civileket és katonákat) fogtak el palesztin fegyveresek az izraeli területet ért példátlan támadás során.

Közel 200 embert öltek meg a Gázai övezetben végrehajtott izraeli megtorló csapásokban – közölték az ottani tisztviselők. Mohammed Deif, a Hamász parancsnoka szerint a palesztin fegyveres csoport úgy döntött, hogy azt mondják, elég volt.

„Háborúban állunk” – mondta a nap folyamán Benjámin Netanjahu, Izrael miniszterelnöke.

Nem ismerek más normális országot, amely tétlenül nézne nemhogy egy ilyen léptékű támadást, de ennek egy töredékét. Ezt tesszük most mi: reagálunk, és győzni fogunk. Ez ennyire egyszerű, nincs ugyanis más lehetőségünk

szögezte le Izrael állam budapesti nagykövete az ATV műsorában.

Yacov Hadas-Handelsman úgy látja, a legfontosabb feladat most az, hogy az összes hamászos terrorista, aki behatolt Izraelbe, eliminálják. Utána pedig a Hamásznak meg kell fizetni – tette hozzá.

„Annyit mondhatok, hogy bizonyosan lesz vizsgálat azzal kapcsolatban, hogy mit rontottunk el. Jelen pillanatban azonban meg kell védeni magunkat, harcolnunk kell” – hangsúlyozta.

Felhívta a figyelmet, az izraeli egyhetes ünnepek idején – mint most a sátoros ünnep – sok katonai egység szabadságon van, ez történt most is. „Szombat reggel intéztek ellenünk támadást, amely nem egy egyszerű Sabbat, hanem a sátorok ünnepének utolsó előtti napja. Ilyenkor ünnepeljük a Tóra-olvasás végét, az új kezdetét.”

Szerinte az emberek bizonyára kicsit jobban kiengedtek, de ezt majd a későbbi vizsgálatok kiderítik, azonban egyelőre a harccal kell foglalkozniuk, hogy megvédjék magukat.

„Ebben a térségben ébernek kell maradnunk. Küzdünk a Hamásszal, de közben vigyáznunk kell arra, hogy a Hezbollah libanoni terrorcsoport ezt ne használja ki, hogy a támadások ne terjedjenek át a Jordán folyó nyugati partjára, és Iránra is különleges figyelmet kell fordítani. Talán a világ egy nap meg fogja érteni, hogy ezen a világon minden gonosznak a forrása Irán, akár Ukrajnáról, akár Gázáról van szó. De mi ennek véget fogunk vetni” – fogalmazott Yacov Hadas-Handelsman.