A Barak harckocsi nagyon innovatív – manőverezési képességeinket egy másik szintre emeli, és egyértelműen kifejezi technológiai képességeinket – mondta Yoav Gallant izraeli védelmi miniszter (IMOD) a tankról a Fox News-nak.

360 fokos képet ad a csatatérről

A harckocsiban rejlő lehetőségeknek köszönhetően az Izraeli Védelmi Erők (IDF) kezelője képes azonosítani a harckocsija előtt és mögött lévő célpontokat egy speciálisan kialakított sisaknak köszönhetően. A harckocsi zökkenőmentesen továbbítja az információt egy másik közeli tanknak is, amely azonnal reagál az adatokra, és helyette azonosítja a célpontot.

A Barak emellett „fejlett megfigyelési és éjszakai képességekkel" is rendelkezik, amelyek lehetővé teszik a harckocsizók számára, hogy közelharcban vegyenek részt.

Az első Barak harckocsikat az Izraeli Védelmi Erőknek szállítják tesztelésre a 401. páncélosdandárba. A tankok személyzete érintőképernyős eszközökkel dolgozik.

harckocsi költségét továbbra sem hozták nyilvánosságra, de a Defense News megjegyezte, hogy  nagyjából annyiba kerülnek, mint a Merkava 4M, amely körülbelül 3,5 millió dollár.

A Barak fejlesztése öt évig tartott, a tömeggyártás pedig a múlt hónapban indult meg.

A harckocsi bemutatása körülbelül két évtizeddel a Merkava színrelépése után történt, és a Barak 2025 végére felváltja azt. Azt is tervezik, hogy évente több tucat harckocsit gyártanak le a haderő további frissítése érdekében.

A 401. páncélosdandár a Barak harckocsi bevetését történelmi eseménynek tekinti.

Ezt a fegyverét már tényleg nem adná oda Joe Biden az ukránoknak?

Abrams tankokat kap az Egyesült Államoktól az ukrán hadsereg. Igaz, nem pont azt a modellt, amire vágyott. Bővebben >>>