Teljes erővel kongatta a vészharangot Haim Katz izraeli turisztikai miniszter az ágazat legnagyobb szakmai rendezvényén, a berlini nemzetközi idegenforgalmi vásáron (ITB). A napokban tartott előadásán hangsúlyozta, hogy hazája biztonságos turisztikai célpont, és sürgette a német külügyminisztériumtól az Izraelre kiadott utazási figyelmeztetés visszavonását.

koronavírus-világjárvány előtti utolsó évben, 2019-ben - a turisztikai ágazat eddig legjobb évében - naponta átlagosan 13 ezer belépő turistát regisztráltak Izraelben. Ez a szám a Hamász tavaly október 7-i terrortámadásaival elindult háború hatására a 2700-3400 közötti szintre süllyedt. 

A hatóságok szerint a turisták félelme nem indokolt.

Az ország biztonságának bizonyítékaként a miniszter Berlinben elmondta, hogy a Gázai övezettel határos térségből október 7-i után evakuált mintegy 150 ezer izraeli lakosát hotelekben helyezték el. „Ezt nem tettük volna, ha a szállodák nem lettek volna biztonságban” – tette hozzá, megjegyezve, hogy 80 százalékuk már hazatérhetett – olvasható az ITB honlapján.

Beszédes adatot közölt a miniszter berlini látogatásával kapcsolatban az ARD német közszolgálati televízió hírportálja, a tagesschau.de is, amely kiemelte:

Míg tavaly januárban 271 ezer turista látogatott el Izraelbe, az idén januárban csupán 59 ezer vendéget számláltak.

A beszámoló szerint a kormány és turisztikai ügynöksége abban bízik, hogy a keresztény zarándokok megmentik az idei szezont. Haim Katz az utóbbi hetekben fel is kereste az Egyesült Államok déli térségét, ahol hagyományosan sok mélyen vallásos keresztény közösség él, és ezek válságos időkben sem szakadnak el a Szentföldtől.

A tárcavezető azt reméli, hogy 2024 a vallási- és szolidaritási turizmus éve lesz Izraelben.

Ezzel kapcsolatban a turisztikai hivatal vezetője, Ksenia Kobiakov az ITB-n elmondta: nem számolnak azzal, hogy ismét naponta 13 ezer turista érkezik Izraelbe, a reális cél a 9-10 ezres szint lehet.