A BBC bocsánatot kért, miután egyik műsorvezetőjük pontatlanul idézte a Reuters egyik riportját. A csatorna élő adásban tévesen állította, hogy az izraeli katonák egy gázai kórházi rajtaütése az egészségügyi dolgozókat és az arabul beszélőket célozta – írja a Politico.

„Orvosi csapataink és arabul beszélő katonáink a helyszínen biztosítják, hogy az ellátmányok eljussanak a rászorulókhoz” – mondta az Izraeli Védelmi Erők (IDF) szóvivője a Reutersnek. A BBC híradósa ezután már úgy fogalmazott, hogy az izraeli hadsereg célba vette az embereket, beleértve az orvosi csapatokat, valamint az arabul beszélőket a gázai Al Shifa kórházban. 

Később egy másik műsorvezető is bocsánatot kért, majd a BBC helyesbítést tett közzé a honlapján. „Azt kellett volna mondanunk, hogy az IDF erők az orvosi személyzetet és az arabul beszélőket is bevonta a műveletbe. Elnézést kérünk a hibáért, amely alulmúlta a szokásos szerkesztői szabályinkat” – mondta a hírolvasó. 

Palesztinok ezrei menekültek be az Al-Shifa kórházba az izraeli légicsapások és a szárazföldi hadműveletek elől. Az elmúlt napokban a korházi körülmények látványosan romlottak.

Miután Izrael teljes ostromot rendelt el az övezetben, a kórház működése leállt, mert nem volt üzemanyag a generátorok működtetéséhez és az áramszolgáltatáshoz. A Hamász október 7-i, Izrael elleni támadása után 2,2 millió embertől vágta el az üzemanyagot, a vizet, és az áramot a gázai övezetben az izraeli hadsereg.

Az első riport után a Brit Zsidók Képviselőinek Tanácsa teljesen ledöbbent a felvételeken, és  nyilvános bocsánatkérést követelt a műsorszolgáltatótól. 

Döbbenetes figyelmetlenségről tanúskodik, amikor egy ennyire ingatag helyzetről tudósítanak, amely az egész világra kihathat, főleg Nagy-Britannia esetében, ahol az antiszemita támadások több mint 500 százalékkal nőttek október 7-e óta

– áll a testület közleményében.

Nem ez az első eset a BBC történetében

Októberben a brit közszolgálati csatorna elismerte, hogy egyik riportere tévedett, amikor azt találgatta, hogy mi okozta az Al-Ahli arab kórház parkolójában történt nagy robbanást. Állítása szerint a támadás Izraeltől származott. 

Nehéz elképzelni, mi más lehetett

– jelentette ki a tudósító. Izrael tagadta érintettségét, később mind az Egyesült Államok, mind Izrael azt állította, hogy egy eltévedt rakétát lőttek ki, amely valószínűleg a palesztinoktól származik.

(Szerző: Kiffer Anna)