A rendelkezés értelmében a térségben élő mintegy 1,1 millió embernek az övezet déli területeire kellene húzódnia.

Most eljött a háború ideje

– mondta Yoav Gallant védelmi miniszter csütörtökön, miközben izraeli harci gépek folytatták a Gázai övezet megtorló bombázását,

Az izraeli hadsereg közölte, hogy az elkövetkező napokban "jelentős mértékben" fog működni Gáza városában, és a civilek csak akkor térhetnek vissza, ha újabb bejelentést tesznek – számolt be róla a Reuters.

Stéphane Dujarric, az ENSZ főtitkár szóvivője csütörtök este embertelennek nevezte az utasítást és arra figyelmeztetett, hogy egy ilyen lépés szörnyű humanitárius következményekkel járna.

Bombázott az Al-Abbas mecset Gáza városában sok környező épület és autók az utcákon is megrongálódtak, 2023. október 12-én.
A lebombázott Al-Abbas mecset Gáza városában 2023. október 12-én.

A szóvivő elmondta, hogy a kitelepítési rendelkezés vonatkozik az ENSZ összes, az övezetben dolgozó munkatársára is, illetve azokra is, akik az ENSZ gázai létesítményeinek valamelyikében – köztük kórházakban vagy iskolákban – kerestek korábban menedéket.

Izrael ENSZ-nagykövete, Gilad Erdan „szégyenletesnek” nevezte az ENSZ válaszát a Gáza lakosainak szóló izraeli korai figyelmeztetésre.

Szaláma Marúf, a Hamász sajtóközpontjának vezetője hamisnak nevezte az evakuálásról szóló hírt, mellyel szerinte Izrael „csupán fejetlenséget akar teremteni az emberek között és meg akarja bontani a gázaiak belső egységét”.

Mindeközben az ENSZ csütörtökön soron kívüli támogatásért folyamodott a nemzetközi közösséghez: a világszervezet humanitárius ügyeket koordináló irodája (OCHA) azt közölte, hogy 2023-ra a Gázai övezetben és Ciszjordániában tervezett humanitárius programokhoz 502 millió dollárral (183 milliárd forint) számoltak, ám az összegnek mostanáig kevesebb mint a fele érkezett be a szervezethez.

Az OCHA kiemelte, hogy a múlt héten kezdődött harcokig a gázai családok már 60 százaléka élt élelmiszerbizonytalanságban.

A szervezet részéről továbbá bejelentették: már több mint 423 ezer palesztin menekült el otthonából a Gázai övezetben. Arról is tájékoztattak, hogy kifogyott az üzemanyag Gáza egyetlen erőművéből, így megszakadt az áramszolgáltatás, illetve felhívták a figyelmet, hogy az övezetben élők nagy része már nem jut ivóvízhez. Kiemelték: a térségben mintegy 50 ezer várandós nőről is tudni.

A Gázai övezetet uraló Hamász fegyveresei múlt szombaton meglepetésszerű támadást indítottak Izrael ellen, betörtek a zsidó állam déli részébe, és több mint 1300 embert meggyilkoltak, további mintegy háromezret megsebesítettek, és körülbelül 150 embert elraboltak, túszként tartanak fogva.

Emberek gyászolnak, miközben arra várnak, hogy kivigyék az izraeli támadások során életüket vesztett palesztinok holttesteit a Shifa kórházból, és gyászimát végezzenek értük, miközben az izraeli légicsapások folytatódnak a 6. napon Gáza városában, Gázában, 2023. október 12-én.
Emberek gyászolnak, miközben arra várnak, hogy kivigyék az izraeli támadások során életüket vesztett palesztinok holttesteit a Shifa kórházból, és gyászimát mondjanak értük, Gáza városa 2023. október 12-én.

A gázai egészségügyi minisztérium arról tájékoztatott, hogy az övezet ellen elindított izraeli hadműveletek halálos áldozatainak száma már meghaladta az 1500-at, a sebesülteké pedig a 6000-et.

A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC) szerint a gázai kórházak sürgősségi generátorainak üzemanyaga órákon belül elfogyhat, az ENSZ Élelmezési Világprogramja (WFP) pedig arra figyelmeztetett, hogy az élelmiszer és az édesvíz veszélyesen fogyóban van.

Az eszkaláció okozta emberi szenvedés visszataszító, és arra kérem a feleket, hogy csökkentsék a civilek szenvedését

– mondta Fabrizio Carboni, az ICRC regionális igazgatója.

Közben a Human Rights Watch csütörtökön azzal vádolta meg Izraelt, hogy fehér foszfor lőszert használ a gázai és libanoni katonai műveletek során, mondván, hogy az ilyen fegyverek használata súlyos és hosszú távú sérülések kockázatának teszi ki a civileket.

Az izraeli hadsereg a vádakkal kapcsolatosan a Reuters megkeresésére azt mondta, hogy

jelenleg nincs tudomása fehér foszfort tartalmazó fegyverek használatáról Gázában.

Ugyanakkor nem kommentálták a jogvédő szervezet állításait a libanoni alkalmazásukról.

Blinkennek megmutatták a szörnyűséget

Az izraeli kormány megmutatta Antony Blinken amerikai külügyminiszternek és a NATO védelmi minisztereinek azokat a képeket, amelyeken gyerekek és civilek láthatóak, akiket a Hamász fegyveresi megöltek a hétvégi izraeli ámokfutás során.

Blinken elmondta, hogy a képeken egy golyókkal átlőtt csecsemő, lefejezett katonák és autójukban elégetett fiatalok láthatóak.

Ez tényleg meghaladja mindazt, amit fel tudunk fogni

 

– közölte az amerikai külügyminiszter, aki ugyanakkor önmérsékletre szólította fel Izraelt, de megismételte Amerika támogatását is, mondván: "Mindig ott leszünk mellettetek".

Izrael katonai főnöke, Herzi Halevi altábornagy azt mondta, hogy levonják a tanulságokat a Gáza körüli biztonsági hiányosságokból, amelyek lehetővé tették a támadást.

„Tanulni fogunk, vizsgálódni fogunk, de most itt az ideje a háborúnak” – mondta.

Az amerikai hadsereg nem támaszt feltételeket az Izraelnek nyújtott biztonsági támogatással kapcsolatban – mondta Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter, hozzátéve, hogy Washington elvárja az izraeli hadseregtől, hogy "helyesen cselekedjen" a Hamász elleni háború folytatásában.

Még egy érdekesség a konfliktusról: Észak-Korea pénteken tagadta, hogy fegyvereit a Hamász használta volna az Izrael elleni támadásban, mondván, hogy az egyes médiajelentésekben elhangzott állítás Washington kísérlete arra, hogy a konfliktusért a felelősséget magáról egy harmadik országra hárítsa.

Túszokat engedett el a Hamász, Gázából tömegesen menekülnek, miközben egyre több a halott

A szombati tömeggyilkosság után indított izraeli válaszlépések miatt már mintegy 340 ezer ember menekült el otthonából a térségben, a halottak száma pedig megközelítette az 1200-at.Bővebben --->

Frissítés!

Tizenhárom, Izraelből elhurcolt fogoly vesztette életét a Gázai övezetet érő izraeli légicsapásokban a térséget irányító Hamász terrorszervezet fegyveres szárnyának pénteki állítása szerint. A halálos áldozatok között állítólag külföldiek is vannak.

 

Az Izz ad-Dín al-Kasszám Brigádok, a Hamász katonai szárnya azt közölte, a foglyok a Gázai övezet különböző részein vesztették életüket az izraeli hadsereg utóbbi 24 órában végrehajtott műveletei során. A külföldiek állampolgárságát nem közölték.

A bejelentést izraeli részről egyelőre nem kommentálták. Az izraeli hadsereg azt közölte, az éjszaka folyamán 750 katonai célpontra mért csapás az övezetben.