Az ír kormány régóta tervezi, hogy alkotmányából kivegye azt a passzust, hogy a nőktől nem szabad elvárni, hogy „az otthoni kötelességeiket elhanyagolják a munkában”.

Március 8-án – a nemzetközi nőnapon – az ír kormány arra kéri a választókat, hogy hagyják jóvá a családi értékekről szóló alkotmányos szakasz két módosítási javaslatát.

Az első módosítás a nők otthoni tartózkodási helyét korlátozó záradékot egy új állami kötelezettségvállalással váltja fel, amely minden családgondozó munkáját értékeli.

A második módosítás a család definícióját kiterjeszti minden olyan háztartásra, ahol tartós kapcsolat van, beleértve a házasságon kívül született gyermekes párok többségét is. Az alkotmánynak ez a része jelenleg arra kötelezi az államot, hogy különös gondossággal óvja a házasság intézményét, amelyen a család alapul, és védje meg a támadásokkal szemben – ezt a rugalmatlannak tűnő irányvonalat most követi a váláshoz való jog.

A Politico szerint Micheál Martin ír külügyminiszter azt mondta, hogy

a javasolt változtatások azt a valóságot tükrözik, hogy a családok sokféle modellje alkotja társadalmunkat.

A javaslatok ellenére a kormány nem próbál meg új nemek közötti egyenlőségi rendelkezést beilleszteni az alkotmányba, részben azért, mert azzal kockáztatja, hogy az egyenes igen kampány mérgező csatává változzon a transzneműek jogai felett.

Leo Varadkar miniszterelnök elmondta, hogy a hárompárti koalíció úgy döntött, hogy az alkotmány már tartalmaz mindenre kiterjedő kötelezettségvállalást az egyenlőség mellett, és ezt nem szabad részleteznie.

Magyarországon 2020. december 15-én szavazott az országgyűlés a 9. Alaptörvény módosításról és azzal a passzussal egészült ki a szöveg, hogy „Magyarország védi a házasság intézményét mint egy férfi és egy nő között, önkéntes elhatározás alapján létrejött életközösséget, valamint a családot mint a nemzet fennmaradásának alapját. A családi kapcsolat alapja a házasság, illetve a szülő-gyermek viszony. Az anya nő, az apa férfi."A homoszexuálisok és transz emberek jogaiért kiálló szervezetek, több ellenzéki képviselő is kirekesztőnek tartja a módosítást, erről a részleteket itt találja >>>