Charles Reeves észak-londoni háztulajdonos külföldről tért vissza, amikor rájött, hogy családi otthonát időközben kannabiszfarmmá alakították át.

Az eset egyébként szokványos lakáskiadásként indult: a Reeves család az interneten hirdette meg kiadásra ingatlanát, miután külföldön vállaltak munkát. Erről értesülve megkereste őket egy ingatlanügynök, aki egy városi cégnél dolgozó bérlő családot ígért nekik. Az üzlet megköttetett, ám a bérlők soha nem fizettek bérleti díjat. 

A tulajdonos ezért a hatóságokhoz fordult, és azután ment az ingatlanához, hogy bírósági végzést kapott a házba való belépéshez. 

A tulajt bent elképesztő látvány fogadta a BBC beszámolója szerint: a kannabisz-bűnözők 10 tonna földet hajigáltak szét a családi hálószoba padlóján. 

Az egész házat droglaborrá alakították át. Lyukak voltak a mennyezeten, vezetékek mindenhol, a bűz pedig elviselhetetlen volt.

A rendőrség azt mondta a háztulajdonosnak, hogy ez volt az egyik legsokkolóbb ilyen típusú bűncselekmény, amivel valaha találkoztak. Az ingatlanból több mint 400 kannabisznövényt foglaltak le, utcai értékük több százezer fontra tehető.

A Metropolitan Police adatai szerint több mint 1000 kannabiszfarmot fedeztek fel Londonban az elmúlt néhány évben. A szakértők azonban úgy vélik, hogy ezek a számok a jelenleg működő kannabiszfarmoknak csak elenyésző hányadát jelentik.

Allen Morgan korábbi rendőrtiszt szerint, aki az Egyesült Királyság egyik fő jogi szakértője a kábítószerekkel kapcsolatos perekben, a kannabiszfarmokhoz kapcsolódó bérbeadási csalások egyre nőnek.

„Határozott felfutást látunk az ilyen típusú bűncselekmények terén, mivel a bűnözők kihasználják a bérleti piacot, a jogrendszert és a kilakoltatási eljárást. 

Tudják, hogy hónapokig tarthat egy bérlő kilakoltatása, még akkor is, ha abbahagyják a bérleti díj fizetését. Ennyi idő alatt jelentős haszonra tehetnek szert, mielőtt nyomtalanul eltűnnének.