A Gaganyaan-misszió célja, hogy három űrhajóst 400 kilométeres pályára küldjön és három nap múlva visszahozza őket. Az indiai űrügynökség, az Indiai Űrkutatási Szervezet (ISRO) számos tesztet hajtott végre a repülés előkészítése érdekében.

A BBC szerint októberben egy kulcsfontosságú teszt bizonyította, hogy a legénység biztonságosan ki tud menekülni a rakétából, ha az meghibásodna. A siker után az ISRO közölte, hogy egy tesztrepüléssel 2024-ben robotot juttatnak az űrbe, mielőtt 2025-ben űrhajósokat is küldenének.

A déli Tiruvanántapuram városában található ISRO-központban kedden tartott ünnepségen az Indiai Légierőből kiválasztott négy űrhajósjelöltet „álmodozóknak, kalandoroknak és bátor férfiaknak” nevezték, akik az űrbe készülnek. A férfiakat a légierő pilótáiból választották ki, amit széleskörű fizikai és pszichológiai tesztek előztek meg.

A pilóták 13 hónapig tartó szigorú kiképzésen vettek részt Oroszországban, és most otthon folytatják a fárasztó programjukat.

Nem csak az űrhajósokat mutatták be

Kedden az ISRO bemutatta Vyommitra, a női humanoidot is, amelyet még idén küldenek az űrbe.

A Gaganyaan-misszió India első emberes űrrepülési programja, amelyre az ISRO különböző központjaiban kiterjedt előkészületek folynak.

A Gaganyaan projektet 90 milliárd rúpia (390 milliárd forint) költséggel fejlesztették ki.

Ha sikerül, India lesz a Szovjetunió, az USA és Kína után mindössze a negyedik ország, amely embert küld az űrbe.

India tavaly jelentős űrutazásokat tett. Az ország történelmet írt azzal, hogy 2023 augusztusában elsőként landoltHold déli pólusa közelében. Alig néhány héttel később a tudósok elindították India első Nap-megfigyelő misszióját, amely jelenleg pályára állt, és szemmel tartja Naprendszerünk legfontosabb és legváltozékonyabb csillagát.

India új, ambiciózus űrkutatási terveket is bejelentett: 2035-re űrállomást kíván létesíteni, 2040-re pedig űrhajóst küldene a Holdra.