Hollandia nem engedélyezte egy radikális muszlim prédikátor belépését az országba – közölte pénteken Dilan Yesilgöz az ügyvivő holland kormány igazságügyi minisztere. Mohamed Hoblos ausztrál-libanoni radikális iszlamista a hétvégén egy utrechti rendezvényen mondott volna beszédet.

Az igazságügyi miniszter szerint a prédikátor neve szerepel a Schengeni Információs Rendszerben, amelynek keretében az uniós tagállamok megosztják, többek között, a nem kívánatosnak ítélt személyekről szóló információkat.

A véleménynyilvánítás szabadsága nagy érték, de Hollandiában nincs helye olyan embereknek, akik szélsőséges eszméket terjesztenek

– jelentette ki a miniszter.

Az NLTimes hírportál azt írta, hogy a holland parlament alsóháza szólította fel az igazságügyi és biztonsági minisztériumot a beutazási tilalom elrendelésére Mohamed Hoblosszal szemben, aki a képviselők szerint a Hamász radikális iszlamista palesztin mozgalom erőszakos cselekedeteit dicsőíti, és más muszlimokat is felszólít a szervezet támogatására.

Sharon Dijksma, Utrecht polgármestere csütörtökön szintén felszólalt Hoblos esetleges beutazása ellen: „Úgy gondolom, hogy ha valaki ilyen szélsőséges kijelentéseket tesz, akkor nem szabadna fellépési lehetőséget adni neki Utrechtben. Városunkban mindig van helye a párbeszédnek és a véleménynyilvánításnak, de az erőszakra és gyűlöletbeszédre való felhívásoknak nincsen."

Az utrechti Dawah Alapítvány civil szervezet, amely a prédikátor hétvégi fellépését szervezte, azt nyilatkozta, Hoblos előadásának az lett volna a célja, hogy „motivációs beszédet tartson az élet értelméről”. Az alapítvány emlékeztetett, hogy a prédikátor nagy népszerűségnek örvend a nyugati iszlám közösségen belül.