A múlt héten a katari testvérek erőfeszítéseket tettek az ellenséges foglyok közül a nők és gyerekek szabadon engedéséért, cserébe 200 palesztin gyerek és 75 nő elengedéséért, akiket az ellenség tart őrizetben - ismertette Abu Ubajda, a szervezet fegyveres ágának, az Izz ad-Dín al-Kasszám Brigádoknak a szóvivője a szervezet Telegram-oldalán.

A tűzszünetnek teljes fegyvernyugvást kell magában foglalnia és engedni kell a humanitárius segélyek eljutását szerte a Gázai övezetben

– jelentette ki Ubajda, aki mindemellett azzal vádolta Izraelt, hogy próbálja "elodázni és elkerülni" az egyezséget.

Közben izraeli túszok fogva tartásának jeleit találták meg a Rantiszi kórház alatt a Gázai övezet északi részén.

Daniel Hagari szóvivő  bemutatta, hogyan kapcsolódnak össze a Hamász terrorista célokra használt, több mint húsz méter mélyen kiépített alagútjai a kórházak és iskolák alatt.

Azt gyanítják, hogy izraeli túszokat tartottak fogva a Gázai övezet északi részén a Rantiszi kórház alatti alagútban, mert a jelenlétükre utaló jeleket találtak. Cumisüvegeket és pelenkákat, egy széket kötelekkel, és egy rögtönzött konyhát, a túszok ottani korábbi fogva tartásának nyomait találták meg az izraeli csapatok a Rantiszi gyermekkórház alatti alagútrendszerben.

A Hamász a kórház többi részétől elzárva kialakított egy helyet. Az egyik szobában fegyvereket találtak, a Hamász fegyverraktárát, robbanóanyagokat, amelyek veszélyt jelentenek a környezetükre - mondta.

Civileket használ a Hamász emberi pajzsként, az EU kiürítést követel

Lehetővé kell tenni, hogy a polgári lakosság elhagyhassa a harci övezetet - hívta fel a figyelmet sajtóközleményében Josep Borrell kül- és biztonságpolitikáért felelős uniós főképviselő. Hangsúlyozta, hogy a harcok a kórházakat is érintik, áldozatokat szedve a civilek és az egészségügyi személyzet körében. Bővebben >>>