A halálos cápatámadás helyi idő szerint délután háromkor történt a Vörös-tengeren, Hurghada üdülőváros Dream Beach nevű nyilvános strandjának partjánál Egyiptomban.

A TASZSZ orosz hírügynökség szerint az áldozat egy Egyiptomban élő orosz férfi volt, aki 1999-ben született. A cápát a támadás után befogták és vizsgálják a támadás okát.

Épp halászott, amikor rátámadt

Május végén Új-Kaledóniában szintén egy halálos kimenetelű cápatármadás történt Poum város partjától 500 méterre. A férfi épp halászott, amikor a cápa rátámadt. A helyi csendőrség jelentése szerint egy családtagja próbált neki segíteni, de sikertelenül.

Előtte februárban pedig egy 59 éves ausztrál turista vesztette életét cápatámadásban a nouméai Chateau-Royal strand közelében, ahol korábban egy nő is súlyosan megsebesült egy másik cápatámadás következtében.

A magyarok kedvenc nyaralóhelye

Az elmúlt egy évben számos, a magyar turisták által is kedvelt helyszínen jelentettek cápaveszélyt: szintén Egyiptomban tavaly nyáron egy 68 éves osztrák nyugdíjas esett brutális cápatámadás áldozatául, továbbá egy negyvenes éveiben járó román turista holttestét is Sahl Hasheesh partjainál találták meg egy hasonló támadás után pár órával.

Tavaly május végén a horvátországi Pirovac partjainál észleltek cápát. Utóbbi eset azért érdekes, mert a szakértők szerint egy veszélyeztetett faj, a kékcápa úszott a partokhoz közel: ezt a cápa csak akkor teszi, ha élelmet keres.

Szigorítások Egyiptomban

A történtek hatására szigorított a szabályokon Egyiptom: az Egypt Independent akkor úgy írt erről, hogy minden tengeri tevékenységet, beleértve a búvárkodást és a horgászatot is megtiltott az ország Vörös-tengeri partvidékének kormányzója – ez alól csak a búvárengedéllyel rendelkezők mentesülnek.

Ezt akkor csak néhány napra vezették be. Kiemelték továbbá, hogy a jövőben csak a szükséges tanfolyamokkal és bizonyítványokkal rendelkező, képzett vízimentőket szabad alkalmazni a Vörös-tenger partján.