Meghalt a börtönben a Putyin-kritikus Alekszej Navalnij – közölték orosz tisztviselők. „Február 16-án a 3. számú büntetőtelepen A.A. Navalnij elítélt egy séta után rosszul érezte magát, és szinte azonnal elvesztette az eszméletét” – áll a közleményben.

Az intézet egészségügyi dolgozói azonnal megérkeztek, és sürgősségi orvosi csapatot hívtak. Minden szükséges újraélesztési intézkedést elvégeztek, de ezek nem hoztak pozitív eredményt. A sürgősségi orvosok megállapították az elítélt halálát – számolt be róla a Sky News az orosz börtönszolgálatra hivatkozva.

Putyin sosem mondta ki a nevét

Navalnij volt az egyetlen ember, akit Vlagyimir Putyin nem volt hajlandó név szerint említeni, és aki soha nem adta fel a harcot a korrupt orosz rendszer ellen. Alekszej Navalnij a putyini rezsim elleni harcra tette fel az életét – írja a Sky News.

2018-ban ugyan megakadályozták a választásokon való indulását, de ő maradt Putyin legnagyobb politikai ellenfele. Ő volt az egyetlen ember, aki képes volt azokat a tízezreket utcára vinni, akik egy Putyin nélküli Oroszországot követeltek.

Makacs, szarkasztikus és rendkívül karizmatikus volt, született populista, akinek humorérzéke különösen a fiatalokat vonzotta.

A YouTube-on több millióan nézték meg a Putyin oligarchái, majd maga az elnök ellen folytatott nyomozását, aminek során a legmagasabb szintű korrupciót is leleplezte. Egyre erősebb ellenségekre tett szert. Navalnijt egy évtizeden át tűrte el a Kreml. Letartóztatások, bírósági tárgyalások és fogva tartások végtelennek tűnő sorozatát kellett elviselnie.

Muratov: Navalnijt meggyilkolták

„Alekszej Navalnij halála gyilkosság volt” – mondta Dmitrij Muratov orosz lapszerkesztő és Nobel-békedíjas újságíró. Muratov szerint a börtönkörülmények vezettek az ellenzéki politikus halálához. Leonyid Volkov, Navalnij kabinetfőnöke kijelentette, hogy a börtönszolgálat közleményét úgy lehet értelmezni, mint egy beismerést, hogy szándékosan ölték meg Navalnijt, bár környezetének még ellenőriznie kell az információt. 

Muratovot tavaly szeptember 1-jén az orosz hatóságok „külföldi ügynöknek” nyilvánították, mert „olyan véleményeket terjesztett, amelyek célja az orosz bel- és külpolitika negatív színben történő feltüntetése”.


Cikkünk folyamatosan frissül.