A rigai konferencián 26 országból több mint 150 politikus és közéleti személyiség vesz részt. Közösen megvitatják, hogyan kellene hatékonyan segíteni a politikai menekülteket, az ukrán menekülteket, valamint a háborúellenes kezdeményezések tapasztalatait – közölte a Delfi hírportál.

A tervek szerint kidolgoznak egy szabadság- és demokrácia rehabilitációs tervet a háború utáni Oroszország helyreállítására.

A kétnapos eseményen többek között felszólal majd

  • Garri Kaszparov politikus, korábbi sakkvilágbajnok, az Emberi Jogokért Alapítvány igazgatótanácsának vezetője, a Szabad Oroszország Fórum társalapítója;
  • Gennagyij Gudkov politikus, aki az Állami Duma tagja volt 2001 és 2012 között;
  • Ivan Tyutrin politikus, a Szabad Oroszország Fórum társalapítója;
  • Jevgenyij Csicsivarkin orosz vállalkozó és
  • Alfred Koch publicista, aki 1997-ben az Oroszországi Föderáció miniszterelnök-helyettese volt.  

Nem az első, nem is az utolsó

Már negyedik alkalommal rendezik meg a háborúellenes konferenciát. Korábban a krími konfliktus volt a téma, jelenleg pedig az ukrán-orosz háború kerül terítékre. Azért esett Rigára a választás, mert 

Lettország már a 2022 február 24-i kezdetektől teljes erőbedobással támogatja Ukrajnát a háborúban.

Miről tárgyalnak majd? 

A konferencián egyesítenék a különböző országok erőfeszítéseit a béke irányába. A Vlagyimir Putyin által kezdeményezett katonai agresszió fenyegetését próbálják nemzetközi összefogással enyhíteni, hosszabb távon pedig diplomáciai úton megszüntetni.

Március 24-én zárt üléssel kezdődik a konferencia a Lett Nemzeti Könyvtárban.

Az első napot a zárt csoportbeszélgetésekkel, tárgyalásokkal, valamint az elképzelések és megoldások kidolgozásával töltik, a következő napon pedig panelbeszélgetéseket tartanak.