Az Egyesült Államok jóváhagyta, hogy Dániából és Hollandiából F-16-os vadászgépeket küldjenek Ukrajnába, amint a pilóták kiképzése befejeződik – áll Antony Blinken amerikai külügyminiszter a Reuters hírügynökség által látott levelében.

„Azért írok, hogy kifejezzem az Egyesült Államok teljes támogatását mind az F-16-os vadászgépek Ukrajnának történő átadása, mind az ukrán pilóták képzett F-16-os oktatók általi kiképzése tekintetében. Továbbra is kulcsfontosságú, hogy Ukrajna képes legyen megvédeni magát a folyamatos orosz agresszióval és szuverenitásának megsértésével szemben” – áll Antony Blinken levelében.

Joe Biden amerikai elnök májusban támogatta az ukrán pilóták F-16-osokon való kiképzési programjait. Dánia mellett Romániában is fel akartak állítani egy kiképzőközpontot. Oroszország a támogatásra azzal válaszolt, hogy az F-16-osok Ukrajnának történő biztosítása „kolosszális kockázatot” jelent a nyugati nemzetek számára.

Egy 11 országból álló koalíciónak ebben a hónapban kellett volna megkezdenie az ukrán pilóták kiképzését az F-16-os vadászgépek vezetésére Dániában. Troels Poulsen, Dánia megbízott védelmi minisztere júliusban azt mondta, hogy az ország reméli, hogy 2024 elején már kézzelfoható eredményei lesznek kiképzésnek.