Augusztus 6-án éjszaka az orosz hadsereg légi és tengeri rakétákkal, valamint iráni Shahed-136/131 típusú támadó drónokkal indított nagyszabású rakétacsapást Ukrajna ellen – írja a Meduza.

Az ukrán légierő parancsnokságának közlése szerint az esti támadás első hullámában 14 tengeri telepítésű cirkálórakétát és három légi ballisztikus rakétát lőttek ki.

A következő hullámban az orosz erők 27 drónnal támadtak délkeleti irányból, valamint hat cirkálórakétával a Fekete-tenger térségéből és a Kaszpi-tenger térségéből.

Arról már az Al Jazeera számolt be, hogy az egyik ukrajnai vérellátó központ, egy ukrán egyetem és egy repüléstechnikai létesítmény is megsérült a halálos légitámadásokban, miután az orosz és az ukrán erők is egyre hevesebb támadásokat intéztek egymás ellen.

A szombat késő esti attakok ráadásul akkor történtek, miközben negyven ország – köztük Kína, India és az Egyesült Államok – magas rangú tisztviselői Szaúd-Arábiában tárgyaltak az ukrajnai háború befejezéséről.

Az ukránok az oroszokat vádolták meg a keleti Kupjanszk városában található vérellátó központ ellen elkövetett támadással, mindeközben Moszkva azzal gyanúsítja Kijevet, hogy ők rongálták meg az egyetemet az orosz ellenőrzés alatt álló Donyecki területen.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök háborús bűncselekménynek minősítette a Harkiv megyei Kupjanszk elleni támadást, és azt mondta, hogy vannak halottak és sebesültek. Ugyanakkor arról nem számolt be, hogy a szombati támadásokban a régióban pontosan hányan haltak meg, valamint sérültek meg. 

 

Tízezer fölé emelkedett a civil áldozatok száma, mióta kitört a háború

Az ukrán hatóságok szerint már meghaladta a tízezer főt azoknak a halálos áldozatoknak a száma Ukrajnában, akik az orosz invázió civil áldozatai. Bővebben --->