Észak-Korea több millió tüzérségi lövedéket tartalmazó konténereket szállított Oroszországba. Lehetővé téve Vlagyimir Putyin számára, hogy folytassa az Ukrajna elleni inváziót, miközben Kijev lőszerkészletei fogynak – közölte egy magas rangú dél-koreai tisztviselő.

Shin Wonsik dél-koreai védelmi miniszter újságíróknak elmondta, hogy Phenjan becslések szerint mintegy 6700 konténert küldött Oroszországba, felgyorsítva a szállítmányok ütemét azóta, hogy Putyin szeptemberben csúcstalálkozót tartott Kim Dzsong Unnal. A konténerekbe mintegy 3 millió darab 152 mm-es lövedék fér – írja a Bloomberg.

Oroszország cserébe élelmiszert, nyersanyagokat és a fegyvergyártáshoz használt alkatrészeket szállít Észak-Koreának” – mondta Shin Wonsik. Az élelmiszersegély segített Kimnek stabilizálni a szükségleti cikkek árait, ha a fegyverszállítások növekednek, Oroszország több katonai technológiát fog küldeni, ami növelheti Phenjan azon képességét, hogy továbbra is fenyegesse a régiót.

Ahogy az észak-koreai-orosz kereskedelem felélénkül az invázió immár harmadik évében, a Kijevbe irányuló amerikai katonai segélyek áramlása egyre inkább veszélybe került. Ráadásul az Európai Unió a márciusig Kijevnek ígért összesen egymillió tüzérségi lövedéknek csak mintegy 30 százalékát küldte el

– mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a héten.

Az ukrán vezető elmondta, úgy vélik, Észak-Korea 1,5 millió tüzérségi lövedéket és ismeretlen számú rakétát adott át Oroszországnak, hozzátéve, hogy Phenjan készen áll a további fegyverszállításokra.

Phenjan és a Kreml tagadja a szállításokat, de más a valóság

Míg Észak-Korea és Oroszország tagadja a fegyverszállításokat, kereskedelmi műholdak felvételein körülbelül négy teherhajó látható, amelyek az orosz határhoz közeli észak-koreai Najin kikötője és az orosz Dunaj kikötő között ingáznak, amely egy korábbi szovjet tengeralattjáró-kikötő. A Fehér Ház közölte, hogy a szállítmányok egy részét nyomon követte, amint vasúton Oroszországon keresztül Ukrajna közelében lévő raktárakban helyezték el őket.

A hidegháborús partnerek, Oroszország és Észak-Korea a Kreml teljes körű inváziója óta új partnerséget alakított ki, amely arra épül, hogy Phenjan a világ legnagyobb lőszerkészletei közé tartozik, amelyek átjárhatóak azokkal a fegyverekkel, amelyeket Moszkva az ukrajnai hadszíntérre telepített.

Az, hogy Phenjan ballisztikus rakétákat, tüzérségi lövedékeket és más katonai felszereléseket szállít Putyin ukrajnai agressziójának támogatására, lökést ad a nemzetközi szankciók által régóta elszigetelt gazdaságnak. Ez lehetővé teszi Kim Dzsong Un számára, hogy az elkövetkező években kerülje az Egyesült Államokkal való kapcsolatfelvételt, miközben kémszatellitek telepítését fokozhatja és nukleáris fegyverkezési programját is fejlesztheti.

Észak-Korea éves gazdasága a dél-koreai központi bank becslései szerint mintegy 25 milliárd dollár, és az országnak égető szüksége van élelmiszerre, olajra, építőanyagokra és kemény készpénzre a nemzetközi kereskedelemben.

A fegyverek, amelyeket Phenjan Moszkvának szállít, valószínűleg több milliárd dollárt érnek, és a Putyintól kapott támogatás valószínűleg a legnagyobb profitot jelenti Kim hatalomra kerülése óta.

Putyin elismerését azzal fejezte ki, hogy egy új, orosz gyártmányú gépkocsit adott az észak-koreai vezetőnek. A jármű egy Aurus limuzin volt, amely hasonló ahhoz, amelyet Putyin mutatott Kimnek, amikor még szeptemberben Oroszországban találkoztak, hogy elmélyítsék katonai együttműködésüket.