A hatóságok szerint rekordszámú orosz kér menedékjogot Dél-Koreában: a kérelmek száma tavaly megötszöröződött, és az oroszok lettek a legnagyobb csoport, amely menedéket keres a kelet-ázsiai országban.

A koreai bevándorlási hivatal e hónap elején közzétett jelentése szerint 2023-ban összesen 5750 orosz állampolgár kért menedéket Dél-Koreában. Ez ötször több, mint a 2022-ben védelmet kérő 1038 fő, és több, mint az 1994 és 2019 között regisztrált összes orosz menedékkérelem száma – írja a CNN.

A bevándorlási hivatal szerint a tavalyi év egyben az elmúlt nyolc év legmagasabb összes menedékkérelmének számát is jelentette. Az oroszok után a legnagyobb menedékkérői csoportok Kazahsztánból, Kínából és Malajziából érkeztek.

A tendencia idén is folytatódott, januárban az oroszok alkották a legnagyobb menedékkérő csoportot.

A menedékkérők leggyakrabban a vallási alapú üldöztetést említették, ezt követte a politikai üldöztetés. További okok között szerepelt a megkülönböztetés egy adott társadalmi csoporthoz való tartozás, faji vagy nemzetiségi hovatartozás miatt. A szolgálat nem részletezte az orosz menedékkérők által megadott okokat.

Dél-Koreában nincs Wilkommenkultur, öt hónap a reptéren

Dél-Korea köztudottan szigorú bevándorlási törvényekkel rendelkezik, beleértve a menedékjog iránti kérelmeket is. A jelentés szerint az elmúlt három évtizedben több mint 103 ezer menedékkérelemből mindössze 4052 embert ismertek el menekültként Dél-Koreában.

A világszerte menedékjogot kérő orosz állampolgárok az ukrajnai invázió óta széles körű figyelmet kaptak: az elmúlt két évben több százezren hagyták el Oroszországot, sokan közülük a katonai behívó elől menekültek el.

Dél-Koreában öt orosz férfi rekedt a főváros Szöulhoz közeli Incshon nemzetközi repülőterén 2022-ben, miközben megpróbálták kijátszani Moszkva katonai mozgósítási parancsát a háború miatt. A dél-koreai igazságügyi minisztérium elutasította a menekültstátusz iránti kérelmüket, így gyakorlatilag a repülőtéren maradtak a bizonytalanságban. Mivel túlságosan féltek visszatérni Oroszországba, majdnem öt hónapig a terminálon aludtak, és a dél-koreai bevándorlási hivatal által kiosztott ételeken éltek. 2023 elején két férfi elhagyhatta a repülőteret.

Az egyik férfi a CNN-nek elmondta, hogy első terve az volt, hogy Kazahsztánba megy, de meggondolta magát, amikor meghallotta, hogy a volt szovjet köztársaság deportálja a menekülő oroszokat.

Hasonló történetekről máshol is beszámoltak; az Egyesült Államok határőrizeti hatóságainak adatai azt mutatták, hogy megugrott az orosz menedékkérők száma, miután Moszkva 2022 szeptemberében elrendelte a sorozást. Az amerikai vám- és határvédelem adatai szerint 2022 októbere és 2023 februárja között közel 22 ezer orosz próbált meg bejutni az Egyesült Államokba az ország déli határán keresztül.